rast iznosa finansiranja od 42,4 odsto

Tržište lizinga beleži oporavak u prvoj polovini godine

InvesticijeNovacSrbijaVesti

6.8.2021 13:00 Autor: Miljan Paunović 0

Tržište lizinga beleži oporavak u prvoj polovini godine Tržište lizinga beleži oporavak u prvoj polovini godine
Podaci za 2020. godinu pokazali su negativan efekat pandemije Covid-19 na celokupno lizing tržište u Srbiji, kada je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga opala... Tržište lizinga beleži oporavak u prvoj polovini godine

Podaci za 2020. godinu pokazali su negativan efekat pandemije Covid-19 na celokupno lizing tržište u Srbiji, kada je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga opala za 20 procenata.

Podaci za prvu polovinu 2021. godine pokazuju brz oporavak tržišta finansijskog lizinga, imajući u vidu rast iznosa finansiranja od 42,4 procenata u odnosu na prvu polovinu 2020. godine.

Ukupan broj vozila finansiranih putem lizinga u prvih šest meseci ove godine je bio 12.752, što je značajno više od 9,640 vozila finansiranih u istom periodu prethodne godine. S druge strane, još uvek nije dostignut broj od 14.144 finansiranih vozila koji je zabeležen u godini pre početka pandemije, u prvoj polovini 2019, navodi se u saopštenju S Leasing.

Kada je u pitanju tržište putničkih vozila, zabeležen je oporavak, ali je još uvek na nižem nivou nego 2019. godine. Jedan od razloga je nedostatak novih vozila zbog kašnjenja u isporukama delova uzrokovano korona virusom, a drugi razlog je izostanak Beogradskog sajma automobila, kao najznačajnije prodajne manifestacije u Srbiji.

U prvoj polovini 2021. godine nabavka putničkih vozila je imala najveći procenat učešća u ukupnom finansiranju putem lizinga i iznosila je 46 procenata, zatim slede komercijalna vozila sa udelom od 33 odsto i oprema sa 20 procenata. Oko 93 odsto plasmana je odobreno pravnim licima i preduzetnicima, dok je preostalih sedam procenata bilo plasirano fizičkim licima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...