Američki senatori bez dogovora

Zakon o infrastrukturi na čekanju

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

6.8.2021 11:45 Autor: Miljan Paunović 0

Zakon o infrastrukturi na čekanju Zakon o infrastrukturi na čekanju
Senat SAD-a nije uspeo u četvrtak kasno uveče da finalizuje zakon o infrastrukturi vredan 1.000 milijardi dolara, a za subotu je zakazana nova sednica... Zakon o infrastrukturi na čekanju

Senat SAD-a nije uspeo u četvrtak kasno uveče da finalizuje zakon o infrastrukturi vredan 1.000 milijardi dolara, a za subotu je zakazana nova sednica na kojoj će se glasati o ograničenju rasprave i prelasku na usvajanje tok akta oko kojeg se „lome koplja“.

Lider većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) bezuspešno je pokušavao celog dana da obezbedi dvostranačku saglasnost za ovaj zakon, koji bi pokrenuo nove građevinske projekte širom SAD-a za proširenje ili obnovu puteva, autoputeva, mostova, aerodroma i drugih javnih objekata, od kojih su mnogi u lošem stanju, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nakon nekoliko sati pregovora iza zatvorenih vrata, senatori se nisu dogovorili o amandamanima na zakon koji su preostali posle onih dvadesetak o kojima se već raspravljalo ove nedelje.

Usvajanje zakona, koji podržava demokratski predsednik DŽo Bajden (Joe Biden) sputava sijaset zahteva raznih senatora, uključujući kontroverzan potez nekih republikanaca koji traže milijarde dolara za razvoj Ministarstva odbrane.

U Senatu tinja i neslaganje oko odredaba o kriptovalutama u zakonu o infrastrukturi, zatim oko finansiranja klimatskih mera za šta, po mišljenju nekih senatora, nisu izdvojena dovoljna sredstva, a kao problem se postavlja i pitanje rasta budžetskog deficita.

Nestranačka Kongresna kancelarija za budžet saopštila je da će ovaj zakon povećati deficit budžeta SAD za 256 milijardi dolara tokom 10 godina.

Senat će pokušati da završi posao pre zakazane petonedeljne letnje pauze koja bi trebalo da počne sledeće nedelje. Predstavnički dom je već počeo letnju pauzu.

Kada se izglasa zakon o infrastrukturi, očekuje se da će Senat početi rad na budžetskom okviru od kojeg demokrate očekuju da će otvoriti put donošenju predloga zakona o „ljudskoj infrastrukturi“ kasnije ove godine, vrednom 3,5 biliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...