Španski preduzetnici posle perioda Covid-19 ograničenja na ivici opstanka

U Madridu ove godine četvrtina firmi otišlo u stečaj

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusuVesti

6.8.2021 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Madridu ove godine četvrtina firmi otišlo u stečaj U Madridu ove godine četvrtina firmi otišlo u stečaj
Posle godinu dana ograničenja u kretanju i poslovanju, na hiljade kompanija u Španiji nalazi se na ivici opstanka. Prema studiji koju je sprovela kompanija... U Madridu ove godine četvrtina firmi otišlo u stečaj

Posle godinu dana ograničenja u kretanju i poslovanju, na hiljade kompanija u Španiji nalazi se na ivici opstanka. Prema studiji koju je sprovela kompanija Iberinform, u dosadašnjem delu 2021. godine poslovna nesolventnost u Španiji porasla je za 69 odsto u odnosu na 2020. godinu.

To se vidi i po broju stečajnih postupaka, kojih je tokom jula ove godine za 30 odsto više u odnosu na godinu pre.

Najviše su pogođeni sektori ugostiteljstva i turizma, odnosno čak 61 odsto kompanija koje su se u dosadašnjem periodu 2021. godine proglasile nesolventnim pripada sektoru usluga. Preko 50 odsto ugašenih firmi u 2021. godini pripada sektorima ugostiteljstva i turizma.

Drugi najteže pogođeni sektor je građevinarstvo, na koje se ove godine odnosi 21 odsto ukupno proglašenih nesolventnosti i 22 odsto ukupnog broja ugašenih preduzeća. Sledi ga prerađivačka industrija, sa 14 odsto nesolventnosti i osam odsto ugašenih firmi.

S druge strane, uslužni sektor i građevinarstvo vuku najveći broj novoosnovanih kompanija u Španiji, u ovoj godini. Od svih kompanija koje su osnovane u 2021. godini, 54 odsto njih bavi se uslugama, a 31 odsto građevinarstvom. Svega pet odsto novoosnovanih preduzeća je iz prerađivačke industrije, dok su preostalih deset odsto svi ostali sektori.

U Madridu su sedišta najvećeg broja firmi koje su ove godine otišle u stečaj, četvrtina ukupnog broja registrovanih firmi. Sledeća je Katalonija, sa 22 odsto firmi u stečaju u odnosu na ukupan broj. Sledi Valensija (15 odsto) i Andaluzija (osam odsto).

Oblast Madrida je region u kome je registrovano i najviše novih preduzeća, čak 24 odsto od ukupnog broja novoosnovanih firmi. Slede Katalonija (19 odsto) i Andaluzija (17 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...