Misteriozna eksplozija u glavnom gradu Hrvatske

Sovjetski dron pao na Zagreb

RegionVesti

11.3.2022 07:51 Autor: Vladimir Jokanović 5

Sovjetski dron pao na Zagreb Sovjetski dron pao na Zagreb
Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak posle 23 sata u Zagrebu, a prema izveštajima tamošnjih medija, na licu mesta pronađeni su ostaci letelice i... Sovjetski dron pao na Zagreb

Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak posle 23 sata u Zagrebu, a prema izveštajima tamošnjih medija, na licu mesta pronađeni su ostaci letelice i dva padobrana. Više izvora navodi da se srušila letelica sovjetske proizvodnje koja je navodno stigla iz Ukrajine.

Prema rečima stručnjaka za vojnu avijaciju, Tajlera Rogaveja (Tyler Rogoway), sa portala War Zone, spekuliše se da bi srušeni objekat mogao da bude bespilotna letelica Tu-141. Reč je o izviđačkom dronu koji je SSSR proizvodio 70-ih i 80-ih godina, a danas ga koriste i ukrajinske vazduhoplovne snage, prenosi Advance.

Uprava zagrebačke policije primila je više poziva građana koji su je obavestili da su na širem području zagrebačkog Jaruna, u blizini studentskog doma, osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha.

Policijske ekipe pronašle su krater na mestu pada objekta, kao i dva padobrana, prenosi Jutarnji list. Nedaleko od mesta pada letelice na čijim ostacima se vidi crvena zvezda petokraka i natpisi na ruskoj ćirilici oštećeno je nekoliko parkiranih automobila, ali povređenih srećom nema.

Specijalne ekipe vojne policije izašle su na lice mesta, a stručnjaci su izmerili radijaciju u blizini eksplozije, ali nisu registrovali njeno povećanje.

„Znamo kakav je objekt doleteo. Leteo je iznad Mađarske više od 40 minuta, u hrvatskom prostoru leteo je manje od sedam minuta. Ovo je ozbiljan incident“, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare. „Kako stvari zasad stoje, letelica je doletela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva“, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je pozvao građane da budu mirni. „Procenjujemo da ovo nije usmereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo, a da letelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba“, rekao je Milanović, prenosi Indeks.

„Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo niko nije primetio. Pitanje je da li je Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta da uradi. Letelica je bila vrlo kratko u našem vazdušnom prostoru“, rekao je Milanović. Ruska ambasada u Zagrebu saopštila je da ruska vojska nema takve letelice u svom naoružanju od 1991. godine i da treba pitati Ukrajince, dok su iz Kijeva naveli za Jutarnji list da nemaju ništa sa letelicom.

Tagovi
HRVATSKA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...