Objavljene prognoze za ovu, ali i naredne tri godine

S&P predviđa nešto veći ekonomski rast Rusije i dalji pad nezaposlenosti

SvetVesti

29.9.2021 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P predviđa nešto veći ekonomski rast Rusije i dalji pad nezaposlenosti S&P predviđa nešto veći ekonomski rast Rusije i dalji pad nezaposlenosti
Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) poboljšala je prognozu rasta ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 4,0 odsto sa prethodno... S&P predviđa nešto veći ekonomski rast Rusije i dalji pad nezaposlenosti

Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) poboljšala je prognozu rasta ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 4,0 odsto sa prethodno predviđenih 3,7 procenata.

U dokumentu koji se fokusira na tržišta u usponu takođe su date prognoze rasta ruskog BDP-a za naredne dve godine, pri čemu analitičari agencije očekuju da će ruska privreda porasti za 2,6 odsto dogodine i za 2,0 procenta 2023. godine, prenosi Russia Today.

S&P procenjuje da će inflacija u Rusiji iznositi u tekućoj godini 6,1 odsto, nakon čega će se naredne godine spustiti na 4,2 odsto. Prema ovom istraživanju, referentna kamatna stopa centralne banke porašće do kraja godine na 7,0 procenata sa sadašnjih 6,75 odsto.

Ekonomski analitičari agencije očekuju da će se kurs ruske rublje prema američkoj valuti na kraju godine zaustaviti na 72 rublje za dolar, ali i da će do 2024. godine postepeno slabiti do 77,5 rubalja za dolar.

Takođe predviđaju da će stopa nezaposlenosti u Rusiji ove godine iznositi 4,9 odsto, te da će tokom tri godine opasti na 4,6 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...