CRNOGORSKI FISKALNI RIZICI

S&P snizio kreditni rejting Crne Gore

InvesticijeNovacRegionVesti

8.3.2021 12:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P snizio kreditni rejting Crne Gore S&P snizio kreditni rejting Crne Gore
Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) smanjila je dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B, uz stabilan izgled. Ovo je najniži... S&P snizio kreditni rejting Crne Gore

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) smanjila je dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa B+ na B, uz stabilan izgled.

Ovo je najniži kreditni rejting Crne Gore od obnove nezavisnosti 2006. Godine, prenosi CdM.

Kao razlozi za snižavanje kreditnog rejtinga navode se oslabljena fiskalna i platnobilansna pozicija zemlje i pad BDP od 15,5 odsto u prošloj godini. Prema projekcijama rejting agencija, javni dug Crne Gore u srednjem roku će u proseku iznositi oko 80 odsto BDP, što je za oko 20 procentnih poena više u odnosu na projekciju S&P pre pandemije, iako se očekuje postepeni oporavak ekonomije što će zavisiti od globalnog progresa u vakcinaciji.

Crnogorska Vlada
Foto: Wikipedia.org / Vlada Crne Gore

Kako se navodi, u Crnoj Gori je povećano učešće spoljnjog duga u ukupnom, ukazujući na rastuću međuzavisnost fiskalnih i eksternih neravnoteža. Takođe, u S&P ističu da, imajući u vidu pad ekonomije zbog pandemije virusa i oslabljenu fiskalnu poziciju, očekuju da će se deficit javnih finansija spustiti na oko tri odsto BDP tek 2023. Kako navode u rejting agenciji, „postoji rizik da ekonomske vlasti možda neće biti u mogućnosti da kontrolišu nivo tekuće potrošnje”.

U S&P ipak očekuju dinamičniji oporavak ekonomije na srednji rok nakon pada u 2020, izazvanog korona virusom. Takođe se procenjuje da Crna Gora ima fiskalni prostor nakon emisije obveznica od 750 miliona evra za finansiranje budžeta u narednih 12 meseci i da će distribucija vakcine biti uspešna, pa zbog toga projektuje stabilne izglede.

Sa druge strane, u pesimističkom scenariju se navodi da “rejting može biti pod pritiskom ako se crnogorska ekonomija ne oporavi tokom 2021-2022, što će značiti dalji pritisak na već slabu fiskalnu poziciju.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...