Svaka druga kompanija žali se na manjak novih poslova

Spor i mučan oporavak nemačke stanogradnje

EUVesti

15.7.2024 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Spor i mučan oporavak nemačke stanogradnje Spor i mučan oporavak nemačke stanogradnje
Kriza nemačke stanogradnje ovog meseca je malo popustila, ali nipošto nije u brzom povlačenju, ocenio je u ponedeljak uticajni ekonomski institut IFO a prenela... Spor i mučan oporavak nemačke stanogradnje


Kriza nemačke stanogradnje ovog meseca je malo popustila, ali nipošto nije u brzom povlačenju, ocenio je u ponedeljak uticajni ekonomski institut IFO a prenela agencija DPA.

Naime, redovna anketa hiljada domaćih preduzeća ukazuje da se nešto manje firmi iz sektora stanogradnje žali na manjak poslova i otkazane projekte.

Na otkazivanje već dogovorenih poslova u julu se žalilo 13,7 odsto građevinskih firmi, posle 15,1 odsto prethodnog meseca. Manjak novih poslova nadalje muči njih 50,2 odsto, posle junskih 51,7.

Obe brojke su, izuzev kratkog skoka početkom godine, mesecima u padu, ali ostaje neuobičajeno velike, ukazao je ekonomista Ifo Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe).

„Manjak novih narudžbi je nadalje veliki problem. Uslovi finansiranja nisu postali bolji, a to se reflektuje i na broj odobrenja za gradnju,“ rekao je.

Uticajni institut ne očekuje brz zaokret ka oporavku tog Nemačkoj višestruko važnog sektora.

Raspoloženje u branši reflektuje barometar raspoloženja, koji je sa minus 44,3 poena, doduše, nešto povoljniji nego prethodnog meseca, ali je nadalje u veoma dubokom minusu.

„Do optimizma je još veoma dug put,“ rekao je Volrabe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.