Kupoprodaja Poštine zgrade na Vračaru završila pred Privrednim sudom

Spor protiv Pošte i FPM Agromehanike vredan 15 miliona evra

SrbijaVesti

22.2.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Spor protiv Pošte i FPM Agromehanike vredan 15 miliona evra Spor protiv Pošte i FPM Agromehanike vredan 15 miliona evra
Firma XYA Dorćol tužila je javno preduzeće Pošta Srbije i preduzeće FPM Agromehanika zbog kupovine prostora koji je u vlasništvu Pošte u ulici Đorđa... Spor protiv Pošte i FPM Agromehanike vredan 15 miliona evra

Firma XYA Dorćol tužila je javno preduzeće Pošta Srbije i preduzeće FPM Agromehanika zbog kupovine prostora koji je u vlasništvu Pošte u ulici Đorđa Vajferta, tražeći ili poništenje prodaje ili 15 miliona evra odštete od Pošte, objavila je Nova ekonomija na osnovu dokumentacije koju je dobila po zahtevu za informaciju od javnog značaja.

Firma XYA Dorćol podnela je Privrednom sudu u Beogradu tužbu kojom je tražila da sud poništi odluku Pošte kojom je Agromehanika proglašena za najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu Poštinih prostorija na Vračaru i da se obaveže da taj prostor proda tužiocu.

Alternativno, ako bi sud odbio ovaj zahtev, XYA je od Pošte tražio isplatu odštete od 15 miliona evra.

Pošta je u septembru prošle godine u dnevnom listu Alo objavila oglas za prodaju nepokretnosti u kom se navodi da je početna cena nepokretnosti 3,2 miliona evra.

U oglasu je bilo navedeno da će postupak javne prodaje sprovesti komisija i da će jedini kriterijum za odluku biti ponuđena cena.

U svojoj tužbi XYA navodi da je prilikom otvaranja pisanih ponuda, između ostalih otvorena i ponuda Agromehanike za koju je Komisija konstatovala da je „neuredna“ i da njome nije ponuđena cena, već je Agromehanika navela da nudi za 1.000 evra više od najviše ponude koju bilo ko drugi bude dao.

Postupak je, kako je navedeno, okončan tako što je konstatovano da je ponuda XYA Dorćol u visini od 6.255.555 evra najveća, nakon čega je predstavnica Agromehanike izjavila da između Pošte i Agromehanike postoji ugovor o zakupu od 14. marta prošle godine „o čemu se mora voditi računa“.

Međutim, nakon otvaranja ponuda, kompanija XYA je dobila zapisnik sa održane javne prodaje, u kom je, kako se navodi u tužbi, pisalo da je FPM Agromehanika ta koja je kupila prostorije Pošte jer je dala najveću ponudu – što je suprotno onom što je Komisija usmeno konstatovala kada su otvarane ponude.

Kompanija XYA Dorćol je istakla da se zapisnik koji je dobila nakon održane javne prodaje „ne poklapa sa činjeničnim stanjem toka postupka“ jer u zapisniku nije navedeno da je komisija JP „Pošta Srbije“ ponudu „Agromehanike“ odbacila kao neurednu.

Takođe tvrde da u zapisniku postoji neistinit deo koji govori o tome da je kostatovano da je nakon otvaranja ponuda, predstavnica Agromehanike izjavila da prema ugovoru o zakupu postoji pravo preče kupovine Agromehanike iz kojih se razloga „dostavljena ponuda mora razmatrati“.

U sudskom dokumentu koji je dostavljen Novoj ekonomiji, nalazi se i rešenje suda iz koje se može zaključiti da sud ne deli stav XYA o tome da je ponuda Agromehanike bila neprihvatljiva, što je inače centralna tačka tužbe.

„Prema utvrđenom činjeničnom stanju, dostavljena ponuda drugotuženog (FPM Agromehanika) definisana je kao najviša ponuđena cena u postupku javne prodaje uvećana za 1.000 evra, što po oceni suda predstavlja ponudu sa odredivom cenom jer su istom predviđeni kriterijumi, odnosno podaci na osnovu kojih je cena nepokretnosti u toku trajanja postupka prodaje mogla konačno biti konkretizovana i određena„, naveo je sud u obrazloženju.

Takođe, dodaje se da XYA Dorćol nije dostavio dokaze o tome da je ponuda firme „FPM Agromehanika“ prilikom javne prodaje bila nepotpuna ili neuredna.

Navodi se i da je XYA Dorćol osporio zaključeni ugovor, smatrajući da je Pošta prekršila Zakon o obligacionim odnosima, po kom je ugovor morao biti zaključen sa XYA jer je on dao najpovoljniju ponudu u skladu sa oglasom.

„Sud međutim to nije mogao prihvatiti obzirom da javni oglas za prodaju nepokretnosti dat u dnevnom listu ne predstavlja javno obećanje nagrade za izvršenje određene radnje ili postizanje određenog uspeha, niti ponudu za zaključenje ugovora, već samo poziv da se pod objavljenim uslovima ponuda učini i nakon okončanog postupka prodaje nepokretnosti prikupljanjem pisanih ponuda zaključi teretan pravni posao“, navodi se u dokumentu.

Spor je i dalje u toku, navela je Nova ekonomija.

  • CIGI

    25.2.2024 #1 Author

    A ko sto iza te firme… sve je to nesto mutno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...