SPREMA SE NOVI PAKET POMOĆI AMERIKANCIMA Demokrate predlažu dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara

SvetVesti

26.9.2020 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SPREMA SE NOVI PAKET POMOĆI AMERIKANCIMA Demokrate predlažu dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara SPREMA SE NOVI PAKET POMOĆI AMERIKANCIMA Demokrate predlažu dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara
Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa završavaju predlog zakona kojim bi se obezbedilo dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara pomoći za pogođene pandemijom korona virusa.... SPREMA SE NOVI PAKET POMOĆI AMERIKANCIMA Demokrate predlažu dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa završavaju predlog zakona kojim bi se obezbedilo dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara pomoći za pogođene pandemijom korona virusa.

O tom paketu pomoći Amerikancima moglo bi da se glasa sledeće nedelje, a predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) izrazila je spremnost da ponovo pregovara sa Belom kućom, prenosi Glas Amerike.

U formalnim razgovorima dve strane već sedam nedelja nema pomaka, a nacrt novog paketa pomoći dolazi posle apela Federalnih rezervi da Kongres mora da obezbedi još jedan.

„Konture paketa pomoći su tu, mislim da je sada pitanje vremena kada će biti usvojen“, kazao je član Odbora za finansije Ričard Nil (Richard Neal), dok je lider demokratske većine u Predstavničkom domu Kongresa Kevin Mekarti (Kevin McCarthy) izjavio da nova inicijativa nije samo demokatska.

Foto: Pixabay.com

Međutim, postavlja se pitanje da li bi ovakav predlog prošao u Senatu gde većinu imaju republikanci, koji, kako je podsetio Din Filips (Dean Phillips), demokratski kongresmen iz Minesote, nisu mogli da se usaglase ni oko svog predloga paketa pomoći za građane.

Podsetimo, formalni razgovori Pelosijeve, lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera (Chuck Schumer), sekretara za finansije Stivena Mnučina (Steve Mnuchin) i šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza (Mark Meadows) prekinuti su 7. avgusta, jer nije postignut dogovor o novom paketu federalne pomoći onima koji su ostali bez posla tokom pandemije.

AP Photo/Andrew Harnik

Pelosijeva je izjavila, kako prenosi Tanjug, da je u kontaktu sa Mnučninom i da su svi spremni da konačno nastave pregovore.

Podsetimo, isplata federalne pomoći Amerikancima od 600 dolara nedeljno istekla je krajem jula. Prvobitno su u pregovorima Pelosi i Šumer tražili 3,4 hiljade milijardi dolara u paketu pomoći, a kasnije su iznos smanjili na 2,2 hiljade milijardi. Paket Bele kuće Bio je vredan 1,3 hiljade milijardi dolara.

Republikanci u Senatu, koji nisu bili direktno uključeni u pregovore, u početku su predlagali hiljadu milijardi dolara, da bi ga na kraju spustilli na iznos od 300 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...