Strani investitori su povlašćeniji od domaćih

Srbija će i nakon krize biti povoljno mesto za investiranje

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

5.10.2021 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbija će i nakon krize biti povoljno mesto za investiranje Srbija će i nakon krize biti povoljno mesto za investiranje
Srbija je pokazala da je dobro i privlačno mesto za investiranje, što dokazuje i podatak da je za samo prvih šest meseci ove godine... Srbija će i nakon krize biti povoljno mesto za investiranje

Srbija je pokazala da je dobro i privlačno mesto za investiranje, što dokazuje i podatak da je za samo prvih šest meseci ove godine uspela da privuče više od 1,7 milijardi evra stranih direktnih investicija, a pokazala se i kao stabilan partner privredi tokom krize izazvane pandemijom virusa korona, rečeno je u utorak na panelu „Kako pokrenuti strane direktne investicije“ u okvru Beogradskog ekonomskog foruma.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je da je Srbija za izraelske investitore postala privlačna još početkom 2000-ih godina, najviše u oblasti nekretnina i poručio da Srbija ima mnogo potencijala, naročito u oblasti IT sektora, do te mere da može postati regionalni hab, prenosi Tanjug.

Vilan je kazao da je Izrael i dalje dobar primer šta treba uraditi kako bi se privukle strane direktne investicije, naročito u oblasti visoke tehnologije, te da Srbija može da uči od njegove zemlje.

„Izraelski investitori su veoma zadovoljni poslovanjem u Srbiji, a to je stvorilo dobru reputaciju za Srbiju. Mi kao ambasada trudimo se da promovišemo Srbiju kao primamljivu destinaciju za ulaganja i imamo sve više interesovanja od strane izraelskih investitora“, rekao je Vilan.

On je pozdravio potez Vlade Srbije i Privredne komore Srbije da otvore svoju kancelariju u Jerusalimu, jer je to, kako kaze, potencijal privlačenja novih investitora iz Izraela.

Foto: Printscreen youtube

Direktor Britansko-srpske privredne komore Ričard Robinson (Richard Robinson) podsetio je da Srbija i Velika Britanija imaju novi bilateralni trgovinski sporazum, koji je potpisan nakon Brexita, dodajući da je on samo početak podizanja trgovinskih odnosa dve zemlje na neki viši nivo.

„Taj sporazum omogućava direktnu trgovinu i šalje poruku da je Srbija nova destinacija za investiranje“, rekao je Robinson.

Istakao je da je Odeljenje britanske vlade za finansiranje izvoza izdvojilo četiri milijardi funti samo za izvoz u Srbiju, i još dve milijarde za ostatak Zapadnog Balkana.

Robinson je kazao da Srbija i Velika Britanija najviše sarađuju u oblasti infrastrukturne, ali da je potrebno da se ta saradnja proširi i na druge oblasti kao što su izgradnja vetroparkova ili solarnih elektrana.

Kazao je da se britanski investitori interesuju za ulaganje u Srbiju, dodajući da to interesovanje nije opalo čak ni prošle godine u vreme pandemije.

Predsedavajući Britansko-srpskom privrednom komorom Dejvid Landsman (David Landasman) rekao je da Srbija i Velika Britanija imaju dugogodišnju trgovinsku saradnju, ali da ti trgovinski odnosi nisu ojačali tokom godina, a da je jedan od načina da trgovinski bilansi budu veći upravo IT sektor.

„Postoji mnogo mogućnosti za razvoj saradnje i imamo puno prostora da razmišljamo šta možemo jedni drugima da ponudimo, video sam da postoji nova volja kod britanskih kompanija da ulažu u Srbiju, ali i srpskih sa saradnju sa engleskim“, rekao je Landsman.

Foto: Pixabay.com

Istakao je da je jedna od glavnih prilika za saradnju tehnološki sektor i da je primetio da su srpske kompanije iz te oblasti sve više zapažene i tražene na britanskom tržistu.

Predsednik Kluba privrednika Zoran Drakulić kritikovao je odnos države prema domaćim investitorima i kazao da oni nemaju isti tretman kao i strani.

Istakao je da su subvencije za strane investitore veće nego za domaće, a i kada se subvencionišu domaća preduzeća uglavnom to bivaju gradske kompanije.

Drakulić je naveo da je 2019. godine Srbija imala pad domaćih investitora od 40 odsto, i da se očekuje kakav će biti podatak za 2021. godinu.

“To donosi jednu nelojalnu konkurenciju i dovodi do manjka radne snage za domaće privrednike, koji ne mogu da se takmiče sa stranim firmama zbog njihovog povlašćenog položaja”, rekao je Drakulić.

Naglasio je da on nije protiv stranih direktnih investicija, da su one potrebne Srbiji, ali da domaći privrednici traže ravnopravan tretman.

foto: Rawpixel

Direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk pohvalio je Srbiju da je tokom pandemije uradila izuzetan posao kako bi sačuvala privredu i radna mesta.

„Srbija je uradila izuzetan posao tokom krize, ostala je stabilna, Srbija je među najboljima u regionu po pitanju toga da je održala ekonomiju otvorenom i stabilnom“, rekao je Turk.

Ukazao je da su sve njihove prodavnice u Srbiji radile tokom pandemije, dok su u Sloveniji tri meseca bile zatvorene.

„To stvara novu sliku o Srbiji, ona i nakon krize ostaje zanimljivo mesto za investicije, upravo zbog te stabilnosti“, podvukao je Turk.

Ocenio je da će korona ostaviti negativne efekte na privredu, ali da će oni u Srbiji, za razliku od ostalih zemalja u regionu, biti mnogo slabiji.

Naglasio je da će dalji oporavak srpske privrede direktno zavisiti od oporavka Evropske unije, jer, podseća da Srbija zavisi od izvoza u EU.

„Ja sam optimističan, Srbija jeste i ostaće dobro mesto za investicije, i mislim da je važno da institucije u Srbiji ostanu otvorene za privredu“, naglasio je Turk.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...