U Srbiji 37 privrednih subjekata ima sertifikat za sigurnost i bezbednost

Srbija i Albanija potpisale uzajamno priznavanje AEO S sertifikata

BiznisRegionSrbijaVesti

28.12.2021 10:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija i Albanija potpisale uzajamno priznavanje AEO S sertifikata Srbija i Albanija potpisale uzajamno priznavanje AEO S sertifikata
Parlamentarni odbor za finansije prihvatio je sporazum vlada Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za sigurnost i bezbednost (AEO S), koji carinske službe... Srbija i Albanija potpisale uzajamno priznavanje AEO S sertifikata

Parlamentarni odbor za finansije prihvatio je sporazum vlada Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za sigurnost i bezbednost (AEO S), koji carinske službe dve zemlje dodeljuju privrednim subjektima od poverenja.

Sporazum o uzajamnom priznavanju AEO S odobrenja potpisali su lideri država 21. decembra u Tirani, a posle zelenog svetla odbora naći će se u skupštini Srbije gde će biti potvrđen zakonom, prenosi Tanjug.

Kako je objašnjeno, AEO S status Uprava carina Srbije dodeljuje privrednim subjektima koji ispune posebne uslove sigurnosti i bezbednosti, pa im carinska služba veruje, odnosno da su pouzdani partneri.

U Srbiji je trenutno 37 privrednih subjekata u AEO S statusu, a sporazumom sa Albanijom omogućeno je da oni mogu da koriste privilegije stečene poverenjem carina i kod carinskih organa Albanije.

Zahvaljujući ovoj vrsti uzajamnosti, privredni subjekti iz Albanije u tom statusu će moći pogodnosti da koriste u postupku pred srpskim carinskim organima.

Kompanije sa AEO S statusom imaju ubrzane procedure, smanjenje formalnosti pred carinskim organima i manje troškove tog postupka.

Uzajamno priznavanje AEO S statusa, ocenjeno je, donosi višestruku korist poslovnoj zajednici.

Takve kompanije u carinskim organima podnose dokumentaciju sa manjim setom podataka, imaju prioritet imaju pri pregledu ukoliko su izabrane za kontrolu, a mogu da zahtevaju da se carinska kontrola obavi na drugom mestu, a ne mestu propisanom od carinskog organa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...