Balkanskim tokom do energetske bezbednosti

Srbija i Mađarska spojile cevi, gasovod kompletiran

RegionSrbijaVesti

5.7.2021 08:25 Autor: Ljiljana Begović 1

Srbija i Mađarska spojile cevi, gasovod kompletiran Srbija i Mađarska spojile cevi, gasovod kompletiran
Javno preduzeće Srbijagas i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske... Srbija i Mađarska spojile cevi, gasovod kompletiran

Javno preduzeće Srbijagas i mađarska kompanija FGSZ povezali su na granici s Mađarskom gasovod Balkanski tok kojim će ubuduće gas iz Turske preko Bugarske i Srbije stizati do srednje Evrope.

Prve količine tranzitnog gasa kroz našu zemlju za srednju Evropu kreću 1. oktobra.

„U ovoj struci kada se spajaju dve cevi na granici, koje dolaze iz dve države, to se naziva zlatno povezivanje. Kada već dođemo do zlatnog povezivanja, to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom“, rekao je Ferenc Sabolč (Ferenc Szabolcs), predsednik Uprave FGSZ, a prenosi RTS.

Cevovod
Foto: Pexels.com

Ovom zlatnom povezivanju (zlatni var) prisustvovali su Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i tehnički direktor Srbijagasa Aleksej Aleksejev. Bajatović je rekao da se u Srbiji niko više neće smrzavati, a da se cene gasa za domaćinstva neće menjati ni od naredne jeseni.

Očekuje se da gasovod pomogne da Srbija unapredi svoju energetsku bezbednost, a stvaraju se preduslovi i da cena gasa bude povoljnija za privredu i stanovništvo, dok će zemlja biti atraktivnija i za investitore.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...