Srbija nastavlja saradnju sa Francuskom u vinskom sektoru
5.11.2021 16:07 Autor: Redakcija Biznis.rs
Studijska grupa iz Istočne Srbije i Šumadije tokom ove nedelje posetila je Južnu Francusku, kako bi se uspostavila saradnja i razmenila iskustva između ovih regiona u oblasti turizma, vinarstva i promocije kulturnog nasleđa.
U saopštenju organizatora projekta „EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, u sklopu koga se i odvija ova poseta, ističe se da je cilj projekta da se primeri turistička ponuda i praksa vinarskog regiona Južne francuske prenesu i u Istočnu Srbiju i Šumadiju.
Gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa Gajakom (GaillacI, jednim od najstarijih vinograda u Evropi koji je uz dugu tradiciju razvio vinski turizam, objedinivši ponudu sa kulturnim nasleđem.
Upravo ovaj model spajanja vinskog i kulturnog turizma je značajan za studijsku grupu, kako bi postojeća znanja i veštine iz ove oblasti podigla na viši nivo.
Kako se navodi, istočna Srbija i Šumadija obiluju znamenitim kulturnim spomenicima, ali i dugom tradicijom u proizvodnji vina, te su im susreti sa kolegama iz Francuske omogućili da saznaju više o objedinjenim ponudama vina i kulturnog nasleđa, kao turističkih potencijala.
„Najvrednije u Gajaku je autohtonost grožđa. Imamo udruženje od 300 vinara i 110 podruma i dve zadruge. Od 2010. godine se bavimo vinskim turizmom i trudimo se da povežemo ugostitelje i vinare, kako bi se što bolje promovisao ovaj naš region“, ističu u lokalnoj turističkoj organizaciji.
Učesnici na projektu iz Srbije podelili su u zvaničnom saopštenju svoja iskustva.
„Pristup objedinjavanja svega onoga što teritoriju karakteriše je upravo ono što je nama falilo u našem lancu“, rekla je predstavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nataša Ðorđević.
Saopšteno je da Rajačke pimnice imaju potencijal da kao i Gajak budu turistička atrakcija vinskog turizma i kulturnog nasleđa, a Kristina Lukić, koja uskoro otvara vinariju na Rajačkim pimnicama, poručila je da će se ugledati na svoje kolege iz Francuske.
„Oni su iskoristili i kulinarstvu i vinarstvo i aktivnosti. Na sve moguće načine su iskoristili teritoriju. Tako bismo i mi mogli,“ zaključila je Lukić.
Sistem udruživanja u kooperative Francuzi su pokrenuli kako bi svaki član mogao da profitira, a naši privrednici iz domena vinarstva, poljoprivrede i turizma slediće njihov primer, radi unapređenja ovih sektora širom naše zemlje.