SRBIJA POKAZALA POTENCIJAL TOKOM KRIZE Proizvodi sve što je potrebno za borbu protiv korone, čak i respiratore

SrbijaVesti

18.5.2020 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SRBIJA POKAZALA POTENCIJAL TOKOM KRIZE Proizvodi sve što je potrebno za borbu protiv korone, čak i respiratore SRBIJA POKAZALA POTENCIJAL TOKOM KRIZE Proizvodi sve što je potrebno za borbu protiv korone, čak i respiratore
Tokom krize sa korona virusom videli smo potencijal Srbije da proizvodi sve što je potrebno u borbi protiv Covid-19, čak i respiratore, izjavila je... SRBIJA POKAZALA POTENCIJAL TOKOM KRIZE Proizvodi sve što je potrebno za borbu protiv korone, čak i respiratore

Tokom krize sa korona virusom videli smo potencijal Srbije da proizvodi sve što je potrebno u borbi protiv Covid-19, čak i respiratore, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posete Naučno-tehnološkom (NT) parku u Beogradu.

Premijerka je imala priliku da se upozna sa 12 inovativnih projekata koji su pobedili na javnom pozivu Fonda za inovativnu delatnost za suzbijanje efekata pandemije Covid-19. Na javni poziv pristiglo je oko 300 projekata, dok je Fond odobrio 53 miliona dinara za 12 izabranih projekata.

U pitanju su projekti dezinfekcionog tunela i kabine, zaštitnih maski, zaštitnih odela, dezinfekcionih sredstava, pulta za beskontaktno merenje temperature i sl. Premijerka je posebno naglasila da su neki od ovih proizvoda već našla tržište i da se već izvoze u EU.

Foto: Tanjug

Ona je posetila i tri moderne laboratorije u naučno-istraživačkom centru u Beogradu i naglasila da je država prošle godine uložila u saradnji sa Evropskom investicionom bankom 420.000 evra u opremu u NT park u Beogradu.

Premijerka je istakla da će u NT parku u Beogradu, u kojem do sada radi čak 70 kompanija, uskoro biti izgrađena još jedna zgrada i da je u pitanju investicija od 3-4 miliona evra. Ona je najavila da će uskoro biti otvoren i naučno-istraživački park u Nišu, već radi prva faza parka u Novom Sadu, a uskoro se očekuje otvaranje NT parka i u Čačku.

Brnabić je najavila da će država uložiti još 100 miliona evra infromatičku infrastrukturu i dodala da je IT sektor pokazao veliki potencijal, jer je u prva dva meseca ove godine ostvario rast izvoza od oko 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine dok je suficit u robnoj razmeni veći za čak 34 odsto.

Premijerka Brnabić je istakla da je punjenje budžeta Srbije bolje od projektovanog. Posle dobrih rezultata u prva tri meseca, u aprilu se očekuje pad privredne aktivnosti, a u maju je primetan oporavak srpske privrede, naglasila je premijerka. Ona je izrazila očekivanje da će Srbija u ovoj godini ostvariti planirani pad BDP od 1,8 odsto, a da će se učiniti veliki napor da Srbija možda bude na nuli ili čak ostvari mali rast u ovoj godini.

Brnabić je dodala da su, i pored globalne krize zbog korona virusa, strani investitori i dalje veoma zainteresovani da ulažu u Srbiju, i da se tu očekuju veoma dobri rezultati u ovoj godini.

  • Dragana N

    19.5.2020 #1 Author

    Bravo za nas, kad se mora sve se može. Šteta je samo što se taj potencijal ne iskazuje konstantno.

    Odgovori

  • zorica s.

    14.10.2020 #2 Author

    Sve se moze kad se hoce.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...