Sinergija 21 u znaku velikih tehnoloških pomaka

Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije

SrbijaVesti

1.12.2021 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) izjavio je na konferenciji Sinergija 21 da je Srbija postigla uspeh u oblasti digitalizacije,... Srbija postigla uspeh u oblasti digitalilzacije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey) izjavio je na konferenciji Sinergija 21 da je Srbija postigla uspeh u oblasti digitalizacije, e-Uprave i tehnološkog razvoja.

E-uprava, cloud servisi, regionalni tehnološki centar, pospešivanje IT bezbednosti i rad na digitalizaciji zdravstva i prosvete rezultati su, kaže Godfri, ljudi koji vode Srbiju i razumeju važnost inovacije i digitalizacije za ekonomski i održivi napredak zemlje.

Godfri je, na otvaranju dvodnevne online konferencije o inovacijama Sinergija 21 „Digital hotspot“, koju organizuje kompanija Microsoft, izrazio zadovoljstvo što Srbija i SAD iz godine u godinu jačaju partnerstvo i što naša zemlja beleži veliki napredak u domenu digitalizacije i tehnološkog razvoja.

On je naveo da o dobroj saradnji dve zemlje govore američke kompanije kao što su Microsoft, ABM i NCR, koje otvaraju predstavništva u Srbiji.

Poručio je da je neophodno da Srbija ima stabilne i predvidive uslove poslovanja, kao i pouzdan i bezbedan okvir za IT, kako bi se ekonomski i održivi razvoj naše zemlje podigao na viši nivo.

„Američke kompanije investirale su do sada u Srbiji oko četiri miliona dolara i zapošljavaju oko 20.000 radnika, a dobar deo tih ulaganja odnosi se na IT sektor“, kazao je Godfri.

Takođe, osvrnuo se na uspehe koje je Srbija ostvarila u domenu digitalizacije i ocenio da je taj sektor umnogome doprineo privrednom rastu naše zemlje.

Programiranje i informacije
Foto: Pexels.com

Savetnik premijerke Srbije Nenad Paunović je na panel diskusiji „Jačanje uticaja IT biznisa u Srbiji: Perspektiva ključnih igrača na tržištu“ istakao da vlada posebno ulaže u digitalizaciju i tehnološki razvoj zemlje, kako bi se stvorili moderni uslovi rada, a poslovanje približilo svetskim trendovima.

Paunović je podsetio da je vlada donela prva u regionu Zakon o digitalnoj imovini, kao i obezbedila poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i stranaca, kako bi motivisala povratak softverskih inženjera i stručnog kadra u našu zemlju. Takođe, naveo je da je oformljen Inovacioni fond, a da će se do kraja godine uvesti Strategija razvoja startap ekosistema.

Inicijativa Open Balkan, kazao je Paunović, će omogućiti kreiranje međunarodnih timova i obezbediti razmenu radne snage i iskustava u domenu inovacija sa zemljama regiona. Paunović je podsetio i da su u osnovnim i srednjim školama u Srbiji oformljena specijalna IT odeljenja i najavio da se radi na projektu „Bio 4 kampus“, kojim će se spojiti biomedicina i biotehnologija.

Zahvalio je kompaniji Microsoft za uspešnu saradnju sa domaćim IT timom i istakao da je u ovoj firmi radi više od 500 domaćih stručnjaka.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović predstavio je detalje o Data centru u Kragujevcu i istakao da je to temelj savremenog upravljanja podacima i elektronske usluge u hibridnom načinu rada za građane u okviru „Pametne Srbije“. Jovanović je rekao da je ta kancelarija pokretač digitalizacije u Srbiji i da ima predstavništvo i u „srcu Šumadije“, kao i da će Data centar u Kragujevcu postati „srpska silicijumska dolina“.

Naglasio je da su strategije koje donosi država brze i efikasne i da pospešuju dostupnost informacija svim građanima Srbije. Jovanović je, kao veoma uspešan projekat, izdvojio i „Bebo dobrodošla na svet“ i sprovođenje vakcinacije preko portala e-Uprave.

Tehnološki direktor Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji Dejan Cvetković pozvao je mlade softverske inženjere, programere i IT stručnjake da se pridruže Microsoft timu i konkurišu za 40 novih radnih mesta koja ova kompanija planira da popuni do januara 2022. godine.

Na ovogodišnjoj digitalnoj konferenciji Sinergija 21 predstavljeni su trendovi bliske budućnosti, kakve nas to promene čekaju i čime raspolažemo kako bismo pravovremeno pripremili svoje organizacije za doba post-mobilne komunikacije i post-cloud doba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...