OD PETKA ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I KARANTINA Među novim merama i prekid samoizolacije koja je u toku

SrbijaVesti

21.5.2020 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

OD PETKA ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I KARANTINA Među novim merama i prekid samoizolacije koja je u toku OD PETKA ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I KARANTINA Među novim merama i prekid samoizolacije koja je u toku
Za ulazak u Srbiju od petka, 22. maja, više neće biti potreban negativan test na korona virus, niti posebna dozvola kako za domaće, tako... OD PETKA ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I KARANTINA Među novim merama i prekid samoizolacije koja je u toku

Za ulazak u Srbiju od petka, 22. maja, više neće biti potreban negativan test na korona virus, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, odlučila je u četvrtak Vlada Srbije.

Takođe, ukida se mera upućivanja u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju, odlučila je Vlada Srbije, a prenose beogradski mediji.

Odluka Vlade Srbije doneta je na osnovu preporuka Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 od pre dva dana.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Ukidanje izolacije od petka

Izolacija svima koji su dosad ušli u Srbiju, a koja im je određena u trajanju od 14 dana jer tada nisu imali PCR test, prekida se od petka, 22. maja, najavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, nema još nikakvih promena u postupanju u Srbiji kada je korona virus u pitanju, iako je epidemiološka situacija povoljna i bez obzira na to što je Krizni štab preporučio da putnicima koji ulaze u Srbiju od petka ije potreban negativan PCR test kao dokaz da su zdravi.

Oni koji su dosad ušli u zemlju, a u izolaciji su 14 dana od momenta ulaska, prekidaju je.

„U Srbiji neće sve biti prepušteno slučaju. I dalje je na snazi aktivan epidemiološki nadzor nad svim osobama koje ispunjavaju indikacije slučaja infekcije virusom. To praktično znači da će i dalje svi, koji dobiju simptome infekcije, biti testirani. Ukoliko su rezultati analiza pozitivni, oni će se smeštati u zdarvstvene ustanove i to u zavisnosti od težine kliničke slike. Ukoliko nemaju simptome ili su oni blagi, takve osobe odlaziće na lečenje u privremene kovid centre. A ako im je teža klinička slika onda u kovid bolnice“, kaže Kisić Tepavčević i dodaje da kućna izolacija za takve osobe, kao varijanta još ne dolazi u obzir.

Istovremeno, kako je objasnila, generalni zaključak je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna i da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima.

  • Tatjana

    21.5.2020 #1 Author

    Bas lepa vest!

    Odgovori

  • GocaBG

    21.5.2020 #2 Author

    Odlicno,bas lepa vest.

    Odgovori

  • Maja

    21.5.2020 #3 Author

    Docekasmo i ovu vest

    Odgovori

  • Tanja

    21.5.2020 #5 Author

    Meni ništa nije jasno, ulaze u zemlju, ukida se izolazija od 14 dana, dvoje mrtvih, 86 obolelih.

    Odgovori

  • Gaga

    21.5.2020 #6 Author

    Nista mi vise nije jasno. Cemu sve ovo?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...