stabilni izgledi za dalje povećanje

Agencija Moody’s zadržala kreditni rejting Srbije

Srbija

9.9.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Agencija Moody’s zadržala kreditni rejting Srbije Agencija Moody’s zadržala kreditni rejting Srbije
Agencija Moody’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou Ba2, kao i stabilne izglede za dalje povećanje rejtinga, saopšteno je iz kabineta guvernerke NBS.... Agencija Moody’s zadržala kreditni rejting Srbije

Agencija Moody’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou Ba2, kao i stabilne izglede za dalje povećanje rejtinga, saopšteno je iz kabineta guvernerke NBS.

Agencija navodi da je NBS efikasnom monetarnom politikom u prethodnim godinama prvo smanjila inflaciju sa dvocifrenih nivoa sa početka prošle decenije i očuvala je na nivou ispod četiri odsto od 2013. do polovine 2021. godine, dodaje se u saopštenju, preneo je Danas.

Kada je reč o makroekonomskim izgledima Moody’s pored opadanja inflacije, očekuje i ubrzavanje privrednog rasta tokom sledeće godine i vraćanje na pred pandemijsku putanju rasta od četiri odsto godišnje do 2025. godine.

Duže od tri i po godine, koliko traje globalna kriza sačuvali smo relativnu stabilnost kursa prema evru, povećali devizne rezerve sa 13,4 na 23,7 milijardi evra, privukli 14 milijardi evra stranih direktnih investicija i povećali izvoz sa 23 milijarde na 40 milijardi evra, zaključuje guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...