Iz Republičke unije potrošača upozoravaju da Srbija nema zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti bezbednosti hrane

Ajvar Bakina tajna povučen sa tržišta

Srbija

18.10.2024 12:29 Autor: Marija Jovanović 2

Ajvar Bakina tajna povučen sa tržišta Ajvar Bakina tajna povučen sa tržišta
Proizvođač Bakina tajna obavestio je potrošače da je sa tržišta povukao dve serije blagog ajvara od 550 grama. Reč je o proizvodu Bakina Tajna... Ajvar Bakina tajna povučen sa tržišta

Proizvođač Bakina tajna obavestio je potrošače da je sa tržišta povukao dve serije blagog ajvara od 550 grama. Reč je o proizvodu Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610290724, s rokom upotrebe do 29. jula 2026. i Bakina Tajna Ajvar 550 grama blagi, serija 6610300724, s rokom upotrebe 30. jula 2026. godine.

“Sprovodimo opoziv proizvoda zbog mogućnosti prisustva stranog tela, a koje na tržište stavlja društvo Atlantic Brands d.o.o. Potrošači koji su kupili navedene proizvode mogu iste vratiti na prodajno mesto, gde će dobiti povraćaj novca ili dogovoriti zamenu proizvoda. Ovom prilikom takođe želimo da potvrdimo da garantujemo bezbednost i kvalitet svih ostalih proizvoda na tržištu“, navodi se u saopštenju objavljenom na njihovom sajtu.

Kako ističu, odluku o opozivu doneli su vodeći se visokim standardima kvaliteta i bezbednosti, s ciljem održanja visokog nivoa poverenja u njihove proizvode.

U razgovoru za Biznis.rs Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača objašnjava da kada je o ovakvim slučajevima reč, centralni zakon je Zakon o bezbednosti hrane, koji propisuje da interes potrošača mora da bude obezbeđen do najvišeg nivoa zaštite.

“Važno je napomenuti da takođe imamo član 27. o trgovini u kom se navodi da prozvod mora da ispunjava standarde zdravstvene i opšte bezbednosti. Kod proizvodnje, imamo obavezan HASAP standard i to su kontrolne tačke u svim fazama od proizvodnje, prometa pa do prerade hrane”, navodi naša sagovornica.

Ipak, Perinčić napominje da i pored toga može da se desi da dođe do nekog ekscesa i da je u takvim situacijama neophodno proizvod hitno povući iz trgovine i prodaje. Takođe, shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja javnost mora da se upozori. Zatim se ide na procenu rizika, pa ukoliko je potrebno takav proizvod se nakon povlačenja odmah i uništava.

“Ono što je bitno za potrošače – kada u javnost stigne informacija da je proizvod nebezbedan, potrošač ima pravo na refundaciju novca. Za to nije potreban fiskalni račun, kao što je slučaj sa tehničkim proizvodima. Dovoljno je da potrošač na osnovu javne objave ode kod trgovca i on će mu refundirati novac kada utvrdi da je u pitanju serija proizvoda koja je povučena, prema datumu proizvodnje i slično”, kaže Perinčić i dodaje da se ovakve situacije događaju ne samo kod nas već i u zemljama EU i svuda u svetu.

“Bitno je da postoji sistem kontrole, a samim tim i adekvatno reagovanje nadležnih institucija, kako bi se odmah preuzele adekvatne mere.”

Naša sagovornica ističe da je Državna revizorska institucija (DRI) još 25. decembra 2023. godine objavila Izveštaj o bezbednosti hrane i da je u okviru tog izveštaja konstatovano da nemamo zakonodavni i institucionalni okvir koji je u potpunosti zaokružen u oblasti bezbednosti hrane. Posebno u oblasti informisanja javnosti.

“Upravo zbog toga u pripremi je Zakon o službenim kontrolama koji bi trebalo da se donese do kraja godine, sa osnovnim ciljem da se sistem nadzora uskladi sa propisima EU, i kako bi se uvela efikasnija kontrola svih učesnika u lancu proizvodnje i olakšao izvoz na strano tržište. Srbija do sada nije imala ovakav zakon, što je prepoznala i DRI i svom Izveštaju o bezbednosti hrane”, zaključuje Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.