jačanje prisustva na balkanu

AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji

Hi-techInovacijeSrbijaSvet

10.9.2024 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji
Američka kompanija AMD (Advanced Micro Devices) otvorila je novi centar za inženjerski dizajn u Srbiji, istovremeno u Beogradu i u Nišu, jačajući svoje prisustvo... AMD otvorio centar za inženjerski dizajn u Srbiji

Američka kompanija AMD (Advanced Micro Devices) otvorila je novi centar za inženjerski dizajn u Srbiji, istovremeno u Beogradu i u Nišu, jačajući svoje prisustvo u regionu Balkana.

“Novi centar za inženjerski dizajn će zapošljavati visokokvalifikovane softverske inženjere fokusirane na razvoj softverskih tehnologija optimizovanih za AMD-ove vodeće računarske platforme, uključujući AMD ROCm softverski stek za AMD Instinct akceleratore centara podataka i AMD Radeon grafičke kartice”, saopštila je kompanija.

Inženjerski centar je uspostavljen ugovorom sa HTEC-om, globalnom kompanijom za tehnološke usluge.

“Naš novi centar za inženjerski dizajn će biti od ključnog značaja za omogućavanje dizajna i primene budućih generacija AMD Instinct i Radeon akceleratora kako bi pomogli da se AI rešenja ‘od kraja do kraja’ učine dostupnijim kupcima širom sveta“, rekao je Andrej Zdravković, stariji potpredsednik i glavni softverski direktor u AMD-u.

Pod vođstvom industrijskog veterana Đorđa Simića, timovi AMD-a će se fokusirati na razvoj AI, grafičkih i softverskih tehnologija za upotrebu u više proizvoda, kao i na optimizaciju alata, biblioteka i modela otvorenog koda kako bi bili jednostavniji i skalabilniji za pokretanje najnovijih AI aplikacija na AMD hardveru.

„Kao AMD-ov dugogodišnji partner, zadovoljstvo nam je što smo podržali uspešno uspostavljanje njegovog novog dizajnerskog centra u Srbiji. AMD-ove investicije će dodatno doprineti kontinuiranom rastu tehnološkog ekosistema u Srbiji“, rekao je Aleksandar Čabrilo, generalni direktor HTEC-a.

AMD je nedavno proširio svoje inženjersko prisustvo u regionu Balkana otvaranjem centra za istraživanje i razvoj 2021. godine u Rumuniji, i nastaviće da radi sa HTEC-om i drugim regionalnim kompanijama za tehnološke usluge na dopuni projekata razvoja softvera i hardvera.

Pored toga, AMD planira da uspostavi saradnju sa lokalnim univerzitetima kako bi obezbedio obrazovne resurse i programe inženjerske prakse, sa ciljem da dalje razvije lokalne inženjerske kapacitete kao podršku svojim budućim planovima rasta u Srbiji.

  • SENSEI

    10.9.2024 #1 Author

    Razvoj i napredak informatike je uzeo maha u Srbiji

    Odgovori

  • UNALINEA

    13.9.2024 #2 Author

    Obožavam kada naletim na ovakve vesti!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.