BANKE OBEZBEDILE 2 MILIJARDE EVRA ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA Najveće interesovanje za kredite iz programa garantne šeme

BankeNovacSrbijaVesti

15.5.2020 15:06 Autor: Ljiljana Begović 2

BANKE OBEZBEDILE 2 MILIJARDE EVRA ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA  Najveće interesovanje za kredite iz programa garantne šeme BANKE OBEZBEDILE 2 MILIJARDE EVRA ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA  Najveće interesovanje za kredite iz programa garantne šeme
U Srbiji su 23 banke, koje čine 99,94 odsto tržišnog učešća u kreditiranju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, potpisale ugovor o garantnoj šemi... BANKE OBEZBEDILE 2 MILIJARDE EVRA ZA PODRŠKU PRIVREDNICIMA  Najveće interesovanje za kredite iz programa garantne šeme

U Srbiji su 23 banke, koje čine 99,94 odsto tržišnog učešća u kreditiranju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, potpisale ugovor o garantnoj šemi sa Ministarstvom finansija, a tokom ove nedelje banke su primile oko 4.600 zahteva za ovaj vid kreditiranja.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da su privrednici već podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita kod banaka u zemlji.

Veliko je interesovanje za kredite iz programa garantne šeme, gde su banke obezbedile 2 milijarde evra s ciljem da podrže srpsku privredu kako bi se ublažio udar krize izazvane pandemijom korona virusa, ističe generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić.

„Garantna šema je nastojanje države da uz pomoć banaka najranjivijem segmentu naše privrede daju sredstva kako bi prevazišli problem likvidnosti obrtnih sredstava“, kaže Vasić, prenosi Tanjug. Bankarski sektor je tu da podrži privrednike u onom segmentu koji je najkritičniji, a to su preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.

Do sada su 23 banke potpisale ugovor sa Ministarstvom finansija, a preliminarni podaci Udruženja banaka pokazuju da je samo u prvih nekoliko dana primljeno oko 4.600 zahteva za kredite pokrivene garantnom šemom, u ukupnom iznosu oko 800 miliona evra. Najveći broj zahteva, kako je i očekivano, (oko 63 procenata) čine zahtevi mikro i malih preduzeća.

Vasić dodaje da je prema podacima UBS, prosečan iznos koji je potreban malim preduzećima oko 150 hiljada evra, dok je prosečan zahtev za kredit kod segmenta mikro preduzeća oko 45 hiljada evra. Kod preduzetnika su ti iznosi daleko manji, što je takođe, ocenjuje, očekivano pa iznose oko 25 hiljada evra.

Foto: Pixabay.com

Ugovorom banaka sa državom su utvrđeni parametri koji moraju da se koriste kod odobravanje tih plasmana, pre svega, namena kredita je za likvidnost i obrtna sredstva. Sredstva su namenjenja za mikro, mala i srednja privredna društva kao i preduzetnike koji su registrovani u APR.

Krediti su do 36 meseci sa mogućnošću grejs perioda od 9 do 12 meseci, a maksimum koji privrednik može po ovom osnovu da dobije je tri miliona evra.

Prijavljivanje po osnovu ugovora koji je banka zaključila sa Ministastvom finansija odnosno Vladom Srbije i NBS je već počelo i u banci Poštanska štedionica gde se već prvog dana prijavilo više od stotinu zainteresovanih klijenata.

Direktor sektora za poslove sa privredom u Banci Poštanska štedionica Maja Ogrizović kaže za Tanjug da su procedure jednostavne i da se krediti, osim za finansiranje nabavke obrtnih sredstava i tekuću likvidnost, mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita koji dospevaju do kraja ove godine.

Krediti mogu biti ili dinarski gde su kamatne stope jednomesečni Belibor + 2,5 procentnih poena, ili pak za indeksirane kredite sa valutnom klauzulom gde su kamatne stope tromesečni Euribor + 3 procentna poena.

  • Trajan Bocic

    21.5.2020 #1 Author

    Dali mogu da uzmem kredit ako u predhodna godina bilo poslovanje sa minusom

    Odgovori

  • Maja

    23.5.2020 #2 Author

    Mozda krediti za pravna lica i mogu da pomognu da se prevazidju teskoce ,a stanovnistvo u sirokom luku bi trebalo da ga zaobilazi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...