Većina finansijskih institucija ostvarila pozitivne rezultate u 2022. godini

Banke u Srbiji ostvarile rast dobiti, a osiguravajuće i lizing kuće pad

Srbija

26.7.2023 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banke u Srbiji ostvarile rast dobiti, a osiguravajuće i lizing kuće pad Banke u Srbiji ostvarile rast dobiti, a osiguravajuće i lizing kuće pad
Većina finansijskih institucija u Srbiji ostvarila je pozitivne rezultate u 2022. godini, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR). Banke, kao glavni nosioci... Banke u Srbiji ostvarile rast dobiti, a osiguravajuće i lizing kuće pad

Većina finansijskih institucija u Srbiji ostvarila je pozitivne rezultate u 2022. godini, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Banke, kao glavni nosioci finansijskog sistema, ostvarile su pozitivan rezultat od oko 87,77 milijardi dinara, što je na godišnjem nivou rast od 77,9 odsto.

„Nastavkom ukrupnjavanja bankarskog sektora, u 2022. godini je poslovala 21 banka, dve manje u odnosu na prethodnu godinu, što je posledično dovelo i do smanjenja broja zaposlenih za 192“, navela je Agencija, a prenela Beta.

U sektoru osiguranja ukupna dobit je bila 8,21 milijardu dinara, što je za 26,1 odsto manje nego prethodne  godine. Pad dobiti beleži i tržište lizinga, na kome je 12 davalaca finansijskog lizinga ostvarilo dobitak od 1,04 milijarde dinara, koji je manji za 14,4 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok je broj zaposlenih neznatno smanjen.

„Poslujući na plitkom i još uvek malom tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva ostvarila su pozitivan neto rezultat koji je smanjen za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navela je Agencija.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su ukupan dobitak od 203 miliona dinara koji je umanjen za 12,3 odsto u odnosu na 2021. godinu , dok je broj zaposlenih ostao gotovo na istom nivou.

Društva za upravljanje investicionim fondovima su imala ukupan gubitak u iznosu od osam miliona dinara, pri čemu je poslovalo jedno društvo više nego u 2021. godini.

Dobrovoljni penzijski fondovi, kojih ima sedam, i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom, njih 24, zabeležil su negativne rezultate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.