smanjenja potražnje za metalima od kojih se prave baterije

BASF odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu zbog sporijeg prelaska na e-vozila

EUSrbijaU fokusu

3.7.2024 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BASF odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu zbog sporijeg prelaska na e-vozila BASF odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu zbog sporijeg prelaska na e-vozila
Nemačka kompanija BASF odlučila je da odustane od svog plana da investira u litijumski sektor Čilea, javlja danas Bloomberg News, a prenosi Beta. Do... BASF odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu zbog sporijeg prelaska na e-vozila

Nemačka kompanija BASF odlučila je da odustane od svog plana da investira u litijumski sektor Čilea, javlja danas Bloomberg News, a prenosi Beta.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi pošto je globalno usporavanje prelaska na električna vozila dovelo do smanjenja potražnje za metalima od kojih se prave baterije, što je pak dovelo do pojeftinjenja litijuma.

BASF je preliminarno vodio razgovore sa Wealth Minerals, kanadskom kompanijom koja istražuje litijum u Čileu, o potencijalnom finansiranju i trgovinom još neizvađenim količinama te rude.

Nemački hemijski gigant je takođe razmatrao da u Čileu izgradi postrojenje za procesuiranje litijuma u katode za baterije koje se koriste u električnim vozilima.

To je bio deo strategije kompanije BASF da izvore svojih prihoda proširi izvan svoje tradicionalne sfere hemijskih i plastičnih proizvoda. 

Ova odluka je udarac za Wealth, koji nastoji da u Čileu otvori nove rudnike litijuma.

Kako navodi Bloomnberg News, jedan od projekata Wealth kompanije je strateške prirode, jer mu je kao većinski partner potrebna – kompanija u državnom vlasništvu. 

Prošle nedelje, BASF i kompanija Eramet otkazale su zajedničko investiranje u 2,6 milijardi evra vredan kompeks za preradu nikla i kobalta u Indoneziji – zbog slabije prodaje električnih vozila u toj mnogoljudnoj južnoazijskoj zemlji.

BASF trenutno nastoji da ojača svoj lanac snabdevanja sirovim materijalima u Evropi – novom fabrikom za recikliranje baterija u Nemačkoj. Očekuje se da ovaj kompleks počne da radi tokom ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.