zvanična poseta ekonomske misije Srbije Tokiju

Begović: Veštačka inteligencija potencijal razvoja ekonomije

SrbijaU fokusu

4.6.2024 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Begović: Veštačka inteligencija potencijal razvoja ekonomije Begović: Veštačka inteligencija potencijal razvoja ekonomije
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije (NITRA) Jelena Begović izjavila je danas, u okviru zvanične posete ekonomske misije Srbije Tokiju, da su se... Begović: Veštačka inteligencija potencijal razvoja ekonomije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije (NITRA) Jelena Begović izjavila je danas, u okviru zvanične posete ekonomske misije Srbije Tokiju, da su se ona i japanski ministar unutrašnjih poslova i komunikacija Takeaki Macumoto saglasili da je veštačka inteligencija veliki potencijal za razvoj ekonomije i društva.

„Veliki broj kompanija u Srbiji ili koristi veštačku inteligenciju u svom poslovanju ili razvija neke proizvode ili usluge bazirane na njoj. Na kraju, kreativnost koju Srbija ima i na koju treba da bude ponosna, nešto je što je vrlo interesantno Japanu i mislimo da će to biti jedan snažan most između naše dve zemlje za ekonomsku, naučnu, ali i saradnju u oblasti inovacija“, rekla je Begović, a saopštilo je ministarstvo, prenosi Beta.

U okviru zvanične posete ekonomske misije Srbije Tokiju, održan je sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova i komunikacija Japana, gde je Srbiju predstavljala ministarka Begović, a japansku delegaciju predvodio je ministar Macumoto, nadležan za oblast razvoja veštačke inteligencije u Japanu.

Ovaj sastanak bio je, kako je precizirano, prilika da predstavnici NITRA u Tokiju predstave šta je ono što Srbija nudi u novim tehnologijama i oblasti inovacija, a što može pomoći produbljivanju saradnje dve zemlje.

„Izuzetno je bitno da se priča o Srbiji, o toj velikoj snazi Srbije – startap ekosistemu, inovacijama, o nauci“, rekla je nakon sastanka Begović i dodala da su te oblasti vredne promocije.

Takođe, navela je da su tokom sastanka razmenjena i iskustva Srbije i Japana vezana za pravni okvir u oblastima razvoja i primene veštačke inteligencije, kao i o etičkim smernicama u tim oblastima.

„Veštačka inteligencija, kao moćna tehnologija, trebalo bi da bude usmerena ka dobrobiti ljudi, da bude inkluzivna, da uključi sve. Važno je i da ne sprečavamo razvoj veštačke inteligencije, ali isto tako da imamo kontrolu nad razvojem ove moćne tehnologije. Naravno, za to nam je neophodna međunarodna saradnja, međunarodno povezivanje“, rekla je ona.

Istakla je da je velika uloga koju će Srbija preuzeti 2025. godine, kao predsedavajući Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju.

„Sa kolegama iz 29 zemalja ćemo probati da napravimo međunarodni okvir koji će sve zemlje primenjivati, kako bismo razvijali odgovornu i primenjivu veštačku inteligenciju“, rekla je ministarka i dodala da je bilo reči i o velikom potencijalu koji veštačka inteligencija ima za privredu.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije u Japanu Aleksandra Кovač, državni sekretar Vukašin Grozdić, pomoćnik ministra Vladimir Radovanović, posebni savetnik koji obavlja poslove šefa kabineta ministra Darinka Leković, savetnik predsednika Narodne skupštine Srbije Stefan Badža, kao i direktor centra za digitalnu ekonomiju Privredne komore Srbije Predrag Niko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.