Objekat prodat 2021. godine za 551,7 miliona dinara

Beograd dobija novi Moxy hotel: Hoće li biti smešten u bivšoj zgradi Politike?

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

2.10.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 1

Beograd dobija novi Moxy hotel: Hoće li biti smešten u bivšoj zgradi Politike? Beograd dobija novi Moxy hotel: Hoće li biti smešten u bivšoj zgradi Politike?
Čuvena hotelska kompanija Marriot objavila je, povodom desete godišnjice od lansiranja svog brenda Moxy Hotels, da taj brend planira da do kraja 2025. dostigne... Beograd dobija novi Moxy hotel: Hoće li biti smešten u bivšoj zgradi Politike?

Čuvena hotelska kompanija Marriot objavila je, povodom desete godišnjice od lansiranja svog brenda Moxy Hotels, da taj brend planira da do kraja 2025. dostigne broj od 100 hotela u Evropi. Među njima bi trebalo da se nađe i još jedan Moxy hotel u Beogradu.

Novi Moxy hotel u Beogradu mogao bi biti smešten u bivšoj zgradi „Politike“ u Bulevaru despota Stefana, u neposrednoj blizini popularne Skadarlije. Ovaj objekat deli istog vlasnika sa beogradskim Moxy hotelom.

Drugi Moxy hotel u Srbiji trebalo bi, prema Marriotovom saopštenju, da se zove Skadarlija Downtown, a „širenje prisustva brenda“ u Francuskoj, Italiji, Portugalu, Irskoj, Belgiji, Poljskoj, Srbiji i Nemačkoj očekuje se do kraja 2025. godine.

U Beogradu, inače, uveliko radi Moxy hotel, u potpuno rekonstruisanoj zgradi nekadašnjeg hotela Park u Njegoševoj ulici na Vračaru, a otvorila ga je prošle godine kompanija Pokret Park d.o.o.

Prema pisanju Bloomberg Adria, Pokret Park je investitor i vlasnik hotela, a njime i upravlja kao licencirana menadžment kompanija od strane Marriota.

Vlasnik kompanije Pokret Park je beogradska kompanija pod nazivom B Devet. Ta kompanija vlasnik je i preduzeća Severna Morava.

Foto: Freepik / kstudio

Severna Morava je, kako su objavila novinarska udruženja UNS i NUNS, kao jedini učesnik u licitaciji za prodaju zgrade „Politike AD“ u Bulevaru despota Stefana 24, kupila taj objekat od oko 3.700 kvadrata po ceni od 551,75 miliona dinara.

Osim što kompanije Pokret Park i Severna Morava imaju istog vlasnika, firmu B Devet, indikacija da bi budući hotel Moxy Downtown Skadarlija mogao da bude smešten u nekadašnju zgradu „Politike“ može biti i to da je u katastru kao vlasnik tog objekta upisana kompanija Despot Stefan 24 doo, koja je takođe u vlasništvu preduzeća B Devet.

Sa druge strane, namena nekadašnje zgrade Politikine administracije možda bude i poslovna. Naime, portal Gradnja.rs pisao je pre dve godine da je zadatak da osmisli rekonstrukciju tog objekta dobio tim studija Arhi Nova, koji je inače bio angažovan i na transformaciji nekadašnjeg hotela Park u Moxy Belgrade.

„Zahtev klijenta se zasnivao na očuvanju arhitektonskog nasleđa i identiteta, kao i formiranju atraktivnog poslovnog prostora koji će privući korisnike i zakupce u ovaj godinama neiskorišćen prostor u centralnoj gradskoj zoni“, objavila je Gradnja.rs u oktobru 2022. godine.

U razgovoru sa nekadašnjim novinarima Politike Biznis.rs saznaje da zgrada administracije u nekadašnjoj ulici 29. novembra nije bila korišćena duže od decenije pre nego što je ponuđena na prodaju.

Iako nije prepoznatljiva poput Politikinog solitera od 17 spratova, niti je, poput zgrade u Cetinjskoj, bila dom čuvenih redakcija Zabavnika, Ilustrovane, NIN-a ili Hupera, oni koji su imali priliku da borave u tom kompleksu potvrđuju da se radi o dobro očuvanom prostoru na sjajnoj lokaciji.

  • SABRINA

    2.10.2024 #1 Author

    Sve je ok dok se vodi računa o tome da se ne remeti arhitektonsko nasleđe, pogotovo starih zgrada u centru grada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.