Republika Srbija ima pravo preče kupovine

Bio je hotel, bioskop i buvljak – danas zemunski AD Central traži kupca iz stečaja

IzdvajamoNekretninePoslovanjeSrbijaStečaj

21.10.2024 15:40 Autor: Milica Rilak 0

Bio je hotel, bioskop i buvljak – danas zemunski AD Central traži kupca iz stečaja Bio je hotel, bioskop i buvljak – danas zemunski AD Central traži kupca iz stečaja
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za prodaju kompanije AD Central iz stečaja. U nepokretnu imovinu tog preduzeća spada i hotel Central... Bio je hotel, bioskop i buvljak – danas zemunski AD Central traži kupca iz stečaja

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je oglas za prodaju kompanije AD Central iz stečaja. U nepokretnu imovinu tog preduzeća spada i hotel Central u Glavnoj ulici, objekat koji se nalazi u starom jezgru Zemuna – prostoru koji je zaštićen kao kulturno dobro od velikog značaja.

Potencijalni kupac AD Central, međutim, mora da povede računa o vanparničnom postupku koji se vodi oko hotela, odnosno parcele na kojoj se nalazi.

Da i dalje radi kao hotel Central bi ove godine obeležio 130. rođendan. Poznati zemunski projektant i graditelj Franjo Jenč izgradio je za imenjaka i hotelijera Štrajhera 1894. godine hotel koji je među prvima mogao da se podiči električnim osvetljenjem, a koju godinu kasnije i biskopskom halom od 500 mesta.

Hotel je preživeo dva svetska rata, ali ne i devedesete godine. Upravo je bioskopska sala prva koja je prošla kroz „tranziciju“ i ustupila mesto buvljaku koji je kolokvijalno nazivan „bazar“. Preduzeće Central privatizovano je 2007. godine na javnoj aukciji za 124 miliona dinara.

Igrom slučaja, gotovo identična suma od 124,2 miliona dinara je i početna cena na aukciji koja će biti održana 21. novembra ove godine.

AD Central završio je u stečaju 2010. godine, a šira javnost upoznala se sa mukama bivših radnika preduzeća da naplate zaostale zarade i doprinose iz perioda pre privatizacije kada su 2014. protestovali ispred još jednog poznatog lokala koji je pripadao Centralovom sistemu – kafane Venecija na zemunskom Keju.

Danas AD Central ima dve „grupe“ vlasnika – država preko Registra akcija i udela poseduje 71,4 odsto kapitala, a Akcionarski fond još 4,16 odsto akcija. Ostalih 24,4 odsto kapitala u rukama je malih akcionara, od kojih svako ima po 234 akcije.

Na javnom nadmetanju AD Central ponuđen je kao pravno lice, čiju najznačajniju imovinu čini upravo hotel Central sa početka priče, i to objekat hotela i još tri stambena objekta.

U pozivu za javno nadmetanje se precizira da „u prirodi, Hotel Central čine deo objekta br. 1 koji se sastoji od prizemlja (837,40 kvadrata) i sprata (858,65 kvadrata), sa prostorom na mezaninu (50,53 kvadrata), podrumskim (104,30 kvadrata) i tavanskim prostorom (227,55 kvadrata), sa letnjom baštom površine 613 kvadrata i poslovni prostor na prvom spratu objekta br. 2, površine 155,87 kvadrata“.

U oglasu se potencijalni kupac takođe upozorava da su „upisano pravo svojine na objektima i pravo korišćenja na KP 1193 KO Zemun predmet vanparničnog postupka koji se vodi pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu, posl. broj R1 212/2021, radi deobe suvlasničke zajednice na objektima i deobe prava korišćenja na zemljištu“.

Napominje se takođe da je deo procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica, koji se odnosi na procenu vrednosti nepokretnosti u okviru pravnog lica, izrađen „pod pretpostavkom da će imaoci prava predloženom deobom u vanparničnom postupku izvršiti usaglašavanje katastarskog i faktičkog stanja u imovinsko-pravnom smislu“.

Hotel Central / Foto: Biznis.rs

Osim nekretnina i sitnijeg inventara, u imovinu AD Central koja bi mogla da pripadne novom vlasniku spadaju i potraživanja iz krivičnog postupka sa šifrom К 635/2014, o kome u oglasu nema nikakvih dodatnih detalja.

Kako se hotel Central nalazi u prostoru koji je zaštićeno kulturno dobro, postoji mogućnost i da se na aukciji pojavi država kao imalac prava preče kupovine.

„U slučaju da Republika Srbija u skladu sa odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, iskoristi to pravo i prihvati postignutu cenu na javnom nadmetanju, kupoprodajni ugovor će u tom slučaju biti zaključen sa Republikom Srbijom, a depoziti vraćeni učesnicima javnog nadmetanja“, stoji u oglasu koji je objavila ALSU.

Pravo na učešće u postupku prodaje, inače, imaju sva pravna i fizička lica koja nakon dobijanja profakture, izvrše uplatu radi otkupa prodajne dokumentacije u iznosu od 750.000 dinara i pripadajući PDV i uplate depozit u iznosu od 49,68 miliona dinara, odnosno polože neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

Rok za uplatu depozita ističe 14. novembra 2024. godine, a istog dana ističe i rok za razgledanje imovine AD Central.

Javno nadmetanje zakazano je za 21. novembar u 11 časova u Centru za stečaj – Područnoj jedinici za stečaj u Novom Sadu, a registracija učesnika počinje dva sata pre početka javnog nadmetanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.