U aprilu prošle godine bilo je 400 registrovanih prozjumera, a godinu dana kasnije ih ima 1.300

Broj kupaca-proizvođača struje utrostručen za godinu dana

Srbija

19.5.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Broj kupaca-proizvođača struje utrostručen za godinu dana Broj kupaca-proizvođača struje utrostručen za godinu dana
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je za godinu dana broj kupaca-proizvođača (prozjumera) električne energije utrostručen, a da je od formiranja... Broj kupaca-proizvođača struje utrostručen za godinu dana

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je za godinu dana broj kupaca-proizvođača (prozjumera) električne energije utrostručen, a da je od formiranja Vlade Srbije u oktobru taj broj uvećan za više od dva i po puta.

„U aprilu prošle godine bilo ih je 400 registrovanih, a danas nakon godinu dana imamo 1.300 registrovanih kupaca-proizvođača. Od toga su 1.000 domaćinstva, 300 je u privredi“, navela je ministarka uoči Međunarodne stručne konferencije o kupcima-proizvođačima električne energije: „Prozjumeri – godinu dana posle“, prenosi RTV pozivajući se na Tanjug.

Dodala je da je za dva i po puta povećana i ukupna instalisana snagu svih kupaca-proizvođača.

„Ona dostiže danas 15,7 megavata (MW), a to je više od svih solarnih elektrana instalisanih u Srbiji pre uvođenja koncepta prozjumera. I to je značajno jer na taj način pokazujemo da su i građani i mala privreda aktivni u energetskoj tranziciji. Država je tu da podstakne ovakve investicije“, istakla je Đedović.

Prema njenim rečima, kroz program energetske efikasnosti instaliranja solarnih panela, koja važi i za domaćinstva, Vlada Srbije je podstakla razvoj, i u te svrhe je dosad alocirano ukupno 2,6 milijarde dinara za domaćinstva.

„Nastavićemo taj trend i za par nedelja planiramo novi javni poziv za sve opštine u Srbiji gde će posle preko njih moći domaćinstva da se prijave za ovaj program. Država planira velika ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), u solarnu energiju, energiju vetra, i Vlada će plan prioritetnih investicija usvojiti veoma brzo“, rekla je Đedović i dodala da se plan nalazi u finalnoj fazi.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović / Foto: Emilija Jovanović

Kako je navela, planom će biti obuhvaćen ceo energetski sektor, i neće se odnositi samo na obnovljive izvore energije.

„Izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije koje smo usvojili u aprilu dodatno smo uredili koncept kupaca-proizvođača. Za domaćinstvo instalisana snaga je 10,7 kilovata (kW), za malu privredu to je do 150 kW“, kazala je Đedović.

Naglasila je da će i industriji biti omogućeno da po starim pravilima instalira do pet megavata snage do 1. jula 2024. godine.

„U međuvremenu ćemo raditi na izmenama Zakona o energetici. Uvešćemo novi koncept, aktivnog kupca. To će biti namenjeno pre svega industriji gde će postojati određene odgovornosti ka prenosnom sistemu i ka distributivnom sistemu, jer je to nešto o čemu moramo da vodimo računa“, istakla je Đedović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...