Grejanje na drva i dalje najpovoljnije rešenje za domaćinstva

Cena ogreva ove zime niža za 20 do 30 odsto

AnalizaPoslovanjeSrbija

16.10.2024 17:42 Autor: Marija Jovanović 2

Cena ogreva ove zime niža za 20 do 30 odsto Cena ogreva ove zime niža za 20 do 30 odsto
U predstojećoj grejnoj sezoni najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste drva, dok će oni koji se greju na struju tradicionalno proći najskuplje tokom... Cena ogreva ove zime niža za 20 do 30 odsto

U predstojećoj grejnoj sezoni najniže troškove grejanja imaće domaćinstva koja koriste drva, dok će oni koji se greju na struju tradicionalno proći najskuplje tokom zime.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat časova (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji)”, navodi se u analizi Agencije za energetiku.

Pri proceni troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste, pa će tako najniže troškove, za navedene uslove, u grejnoj sezoni 2024/2025. imati domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer, 6.430 dinara po kubnom metru) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća.

“Značajno veće troškove – 85.700 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom od 8.800 dinara po metru kubnom) i imaju peći niže efikasnosti. U odnosu na prethodnu grejnu sezonu cene ogrevnog drveta su niže za pet do sedam odsto”, navodi se u analizi Agencije.

Kada je reč o domaćinstvima koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo, imaće troškove od 65.000 dinara, što je u poređenju sa prethodnom grejnom sezonom manje za 23 odsto.

Izvor: Agencija za energetiku Republike Srbije

“Troškovi grejanja korišćenjem prirodnog gasa ove grejne sezone su isti kao i prethodne i iznose 59.500 dinara, što je za samo 6.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta”, ističu u Agenciji za energetiku.

Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 75.300 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Struja najskuplja za grejanje

Ono što ostaje neopromenjeno u odnosu na prethodnu grejnu sezonu jesu troškovi grejanja električnom energijom, pa će tako domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imati troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, i to će biti najskuplji vid grejanja u ovoj grejnoj sezoni.

Izvor: Agencija za energetiku Republike Srbije

Domaćinstva koja koriste propan butan gas i lož ulje za nabavku energenata potrebnih za grejanje moraju izdvojiti oko 137.000 dinara za lož ulje i 165.000 dinara za propan butan gas. U odnosu na prethodnu godinu cena lož ulja je smanjena za 21 odsto, dok je cena propan butan gasa veća oko šest odsto.

Navedeni iznosi analize Agencije za energetiku obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (primera radi, nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

Skladišta puna zaliha, potražnja pala

Da su cene ogreva ove godine znatno niže i da je situacija pre svega loša za prodavce za Biznis.rs potvrđuje i šef stovarišta AD Kopaonik Tanja Aprcović Pejović. Prema njenim rečima, prodaja je pala i trenutno se ništa od ogreva ne traži.

Izgleda da svi imaju zalihe od prošle godine i čekaju da vide kakva će biti ova godina, tako da je potražnja vrlo slaba. Cene su pale za nekih 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali mi još imamo stare zalihe i ne spuštamo cene dok ih ne potrošimo ili dok ne stigne nova količina”, ističe naša sagovornica.

Što se tiče cena, ona napominje da se kod drva nikada ne može znati prava cena jer ovog ogreva dosta ima i u sivoj zoni.

Trenutno se metarska drva kreću od 7.000-8.000, pa do 14.000-15.000 dinara, koliko koštaju drva na paletama. Naravno, cena zavisi od kvaliteta, da li se prodaje legalno ili na crnom tržištu. Ako se prodaje sa računom, uračunatom maržom i PDV-om, onda mora da bude minimum 20 odsto skuplje”, napominje šef stovarišta AD Kopaonik.

Kada je reč o peletu, ona navodi da se cene kreću od 22.000 dinara po toni, pa naviše.

“Kod nas je tona peleta 34.000 dinara. Problem je jer i ovog ogreva ima na sivom tržištu. Peletare su sve pune, pošto je prošla i pretprošla godina bila očajna, pa je mnogo zaliha. Niko ne zna šta će biti. Ako se dozvoli uvoz, koji je još uvek ograničen, verovatno će i cena ‘otići’ preko, pa će i kod nas poskupeti”, zaključuje naša sagovornica.

  • Prti

    17.10.2024 #1 Author

    Jednostavno je, svake godine 20k domacinstava manje + dosta domacinstava prelazi sa drva na druge izvore grejanja od peleta do toplotnih pumpi.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    17.10.2024 #2 Author

    Hvala nebesima jer prošle godine je bilo strašno skupo posebno drva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.