Na produktnoj berzi soja poskupela skoro osam odsto za nedelju dana

Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast

AgrobiznisBiznisSrbija

24.5.2024 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast
Kao i prethodne četiri nedelje i ove je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju na Produktnoj berzi u Novom Sadu, pri čemu su cene... Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast

Kao i prethodne četiri nedelje i ove je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju na Produktnoj berzi u Novom Sadu, pri čemu su cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile rast. Tokom prethodnih pet radnih dana prometovano je ukupno 2.927 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 93.522.550 dinara.

Tržište kukuruza bilo je tokom sedmice mirno uz slabu aktivnost učesnika. Ponuda je početkom nedelje bila slaba, da bi tek krajem sedmice došlo do njenog povećanja. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,80 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,29 din/kg bez PDV-a (22,31 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu sedmicu primetan je rast cene kukuruza od 4,45 odsto, ali ova žitarica je i dalje bila najtrgovanija roba sa 57 odsto udela u nedeljnom prometu.

Tržište pšenice je, takođe, bilo mirno u tom periodu. Ponuda je bila nešto veća od tražnje, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 22,30 do 23,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,91 din/kg bez PDV-a (25,19 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan rast cene od 3,4 odsto.

U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 25 odsto udela.

Na tržištu soje bilo je nešto više aktivnosti u odnosu na prethodni period, pri čemu je primetna bila slaba ponuda sojinog zrna. Berzanski ugovori zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 62,00 do 65,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 64,92 din/kg bez PDV-a (71,41 din/kg sa PDV-om), te je cena u odnosu na prošlonedeljnu bila veća za 7,94 odsto. Soja je ove sedmice činila 18 procenata ukupnog nedeljnog prometa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.