Širi se parcela vrtića Skadarlija

Četvorospratnice umesto dela kuća u bloku kod beogradske Botaničke bašte

BiznisSrbija

25.9.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Četvorospratnice umesto dela kuća u bloku kod beogradske Botaničke bašte Četvorospratnice umesto dela kuća u bloku kod beogradske Botaničke bašte
Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije bloka između Bulevara despota Stefana, Milana... Četvorospratnice umesto dela kuća u bloku kod beogradske Botaničke bašte

Beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove objavio je rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije bloka između Bulevara despota Stefana, Milana Kašanina, Vladete Jerotića (nekadašnja Dalmatinska) i Botaničke bašte „Jevremovac“.

Prema objavljenoj dokumentaciji, deo kuća će biti zamenjeno višespratnicama, objavila je Nova ekonomija.

U jednom delu ovog bloka, odnosno na parcelama 2560, 2561, 2558 i delu parcele 2559/1, trenutno se nalaze ulični i dvorišni objekti „bez vrednosti sa stanovišta zaštite“.

Deo njih će zato biti zamenjen četvorospratnicama, u kojima će biti kombinovano stanovanje (na višim spratovima) – plus poslovni prostori u prizemlju.

Takođe, najavljuje se i proširenje parcele na kojoj je predškolska ustanova „Skadarlija“, koja se takođe nalazi u ovom delu bloka., piše Nova ekonomija.

U Studiji zaštite nepokretnih kulturnih dobara se navodi da je maksimalnu visinu novih objekata na ivičnoj regulaciji potrebno uskladiti sa pretežno dominantnom visinom u bloku, odnosno sa ugaonim objektom u Milana Kašanina 2 (Džordža Vašingtona 21a).

Navedeni objekat ima prizemlje, pet spratova i povučeni sprat. U skladu s tim, u ovoj zoni maksimalna spratnost objekata može da bude P+G+4+Ps.

Druga podcelina je zona M5.2 koja obuhvata parcele 2555, 2556 i 2557.

Na ovim parcelama, u Vladete Jerotića broj 9, 11 i 13 (bivša Dalmatinska) nalaze se objekti koji poseduju kulturno-istorijsku vrednost i sa stanovišta službe zaštite, objekti su kategorisani kao objekti od vrednosti koji se zadržavaju. Dvorišni objekti, dvospratni i trospratni, su kategorisani kao objekti manjih vrednosti, a merama zaštite je predviđeno i njihovo očuvanje.

Svi navedeni objekti u ovoj zoni biće zadržani u postojećem stanju, a ovim planom je predviđeno njihovo vraćanje u prvobitno stanje (rekonstrukcija uličnih fasada objekata od vrednosti), tekuće održavanje svih objekata i uređenje slobodnih površina.

U elaboratu se navodi da je prema planu generalne regulacije, predviđeno proširenje parcele predškolske ustanove prema jugu.

Rani javni uvid u ovaj plan obavlja se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda od 23. septembra do 7. oktobra 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.