ČINOVNICIMA NAKNADA 100 ODSTO AKO NE RADE ZBOG KORONA VIRUSA Isplata u visini osnovne plate

NovacSrbijaVesti

15.4.2020 13:45 Autor: Ljiljana Begović 0

Posebni kolektivni ugovori za zaposlene u lokalnoj samoupravi i državnim organima su dopunjeni i zaposleni će primati naknadu u visini osnovne plate. Naknadu će...

Posebni kolektivni ugovori za zaposlene u lokalnoj samoupravi i državnim organima su dopunjeni i zaposleni će primati naknadu u visini osnovne plate. Naknadu će zaposleni primati za mesec u kome su privremeno odsustvovali sa rada zbog potvrđene bolesti Covid-19 ili mera izolacije odnosno samoizolacije.

Uslov je da je do privremenog odsustva došlo zbog posledica neposrednom izlaganju riziku po osnovu obavljanja poslova i radnih zadataka, službenih dužnosti i kontakata sa licima kojima je potvrđena ova bolest ili im naložena mera izolacije ili samoizolacije. Dopune posebnih kolektivnih ugovora koje su potpisali predstavnici države i sindikata objavljene su u Službenom glasniku i stupile su na snagu.

Za prvih 30 dana odsustva sa rada naknada će biti isplaćivana iz sredstava budžeta poslodavca, a posle 31. dana odsustva sa rada isplata se vrši iz sredstava zdravstvenog osiguranja do propisane visine naknada dok razliku plaća poslodavac – država, odnosno lokalne samouprave.

Ovakvo odsustvo sa rada zaposleni dokazuje rešenjem nadležnog organa – sanitarnog inspektora, organa nadležnog za prelaženje državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...