Poziv državi da poveća minimalnu zaradu

CPE: „Plata za život“ u Srbiji iznosi 144.457 dinara

Srbija

31.7.2024 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

CPE: „Plata za život“ u Srbiji iznosi 144.457 dinara CPE: „Plata za život“ u Srbiji iznosi 144.457 dinara
Plata koja pokriva osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica u Srbiji iznosi 144.457 dinara, saopštio je Centar za politike... CPE: „Plata za život“ u Srbiji iznosi 144.457 dinara

Plata koja pokriva osnovne socijalne i egzistencijalne potrebe radnika ili radnice i njihovih porodica u Srbiji iznosi 144.457 dinara, saopštio je Centar za politike emancipacije.

Iz te organizacije su objasnili da je iznos „plate za život“ proračunat na osnovu podataka Clean Clothes Campaign (CCC) mreže iz 2021. godine, uvećan za prosečnu godišnju stopu inflacije od 11,9 odsto u 2022. i 12,5 odsto u 2023. godini.

„Ukoliko bismo posebno računali stopu rasta cena hrane, koja je bila daleko veća od prosečne godišnje inflacije, ovaj iznos bi bio i veći“, napominju iz CPE.

Oni su podsetili da je prosečna ugovorena neto zarada u 2023. godini iznosila 86.000 dinara i da je pokrivala je tek 60 odsto „plate za život“.

„Poslednji podaci pokazuju da je prosečna zarada u maju ove godine iznosila 100.170 dinara. Dakle, prosečna zarada i dalje nije dostigla nivo plate za život. Šta onda reći o minimalnoj zaradi koja ove godine u proseku iznosi 47.000 dinara i pokriva tek trećinu plate za život?„, upitali su iz CPE u saopštenju i ocenili da radnici i radnice u Srbiji i dalјe žive u siromaštvu.

„Plata za život je osnovno ljudsko pravo“ poručili su iz CPE i pozvali državu da zaštiti radnike i radnice i poveća minimalnu cenu rada.

„Vreme je da država zaštiti radnike i radnice a kompanije, koje na njihovom radu ostvaruju ogromne profite, da preuzmu odgovornost i omoguće svojim zaposlenima da iskorače iz siromaštva u koje ih preovlađujući poslovni model konstantno gura“, zaključili su iz CPE u saopštenju.

  • meli77

    31.7.2024 #1 Author

    Definitivno minimalac mora da se poveća

    Odgovori

  • Mian

    1.8.2024 #3 Author

    Ovo je OK ali malo utopijski. Organizacija izgleda kao prepakovan Komunisticki pokret. A znamo da su komunisti u Srbiji devastirali privredu i drzali jadne plate radnicima decenijama kod su oni ziveli u salonskim stanovima i imali velike plate, i isli na studijka putovanja u Ameriku. Sve to o trosku naroda koji je radio za bedu, A i ako bi narod nesto ustedeo od te bede komumisti bi devalvirali dinar kako bi totalno urnisali narod.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.