jedino srbija u regionu ima suficit u prehrambenoj proizvodnji

Crnogorski uvoz hrane u proseku 16 puta veći od izvoza

RegionSrbija

29.8.2024 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorski uvoz hrane u proseku 16 puta veći od izvoza Crnogorski uvoz hrane u proseku 16 puta veći od izvoza
Crna Gora je u periodu od 2018. do 2022. godine u proseku imala uvoz hrane koji je bio 16 puta veći od izvoza, pokazala... Crnogorski uvoz hrane u proseku 16 puta veći od izvoza

Crna Gora je u periodu od 2018. do 2022. godine u proseku imala uvoz hrane koji je bio 16 puta veći od izvoza, pokazala je studija Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP).

Kako piše Pobjeda, u studiji pod nazivom Regionalna trgovina hranom i energijom – činjenice iz Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana, navodi se da je pokrivenost uvoza izvozom hrane u Crnoj Gori u 2022. godini iznosila samo 6,8 odsto, što jasno ukazuje na ozbiljnu neravnotežu, prenosi Mina.

Studija otkriva značajnu neravnotežu u trgovini hranom širom Zapadnog Balkana. Srbija se izdvaja kao jedina zemlja u regionu sa suficitom u trgovini hranom, dok se Crna Gora i Kosovo* suočavaju sa značajnim deficitima, navodi se.

 “Ovaj trgovinski deficit uglavnom je rezultat velike zavisnosti zemlje od uvoza hrane kako bi zadovoljila domaću potražnju, posebno tokom vrhunca turističke sezone. Pored strukturnih izazova, studija naglašava upravo uticaj turističkog sektora na uvoz hrane”, dodaje se u studiji ISSP-a.

Navodi se da su koreni deficita u trgovini hranom u Crnoj Gori višestruki.

“Poljoprivredni sektor zemlje karakteriše fragmentacija, sa prosečno malim posedima i ograničenim kapacitetom za proizvodnju u velikim razmerama. Na primer, stalni usevi i obradiva zemlja čine samo 4,8 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što dodatno ograničava produktivnost”, navodi se u studiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.