Istraživanje portala Biznis.rs: Nekadašnji giganti i kraj tranzicije - Progres AD (2)

Čudesna sudbina Galerije Progres: Od Sebastiana preko BW Experience do Evropske kuće

Firme u fokusuIzdvajamoSrbija

25.8.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 10

Čudesna sudbina Galerije Progres: Od Sebastiana preko BW Experience do Evropske kuće Čudesna sudbina Galerije Progres: Od Sebastiana preko BW Experience do Evropske kuće
Pored planova o prodaji javnog kapitala u Progresu AD, u javnosti su daleko vidljiviji planovi da uskoro proradi Evropska kuća, institucija pod okriljem Delegacije... Čudesna sudbina Galerije Progres: Od Sebastiana preko BW Experience do Evropske kuće

Pored planova o prodaji javnog kapitala u Progresu AD, u javnosti su daleko vidljiviji planovi da uskoro proradi Evropska kuća, institucija pod okriljem Delegacije Evropske unije u Srbiji, u kojoj bi trebalo da se odvijaju programi i aktivnosti koji služe jačanju međusobnih veza i saradnje naše zemlje i EU.

Adresa Evropske kuće je „ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine u Beogradu“, poznatija kao Galerija Progres, čija sudbina je više nego živopisna i simbolična, od izgradnje sredinom devedesetih do useljavanja najnovijih zakupaca.

Već na početku upada u oči da se u prostor nekadašnjeg giganta koji je u vreme Jugoslavije bio zadužen za trgovinu sa istočnim blokom useljava Evropska kuća kao simbol jednog od političkih ciljeva naše zemlje koji vodi ka „zapadu“ odnosno članstvu u Evropskoj uniji.

Kome, međutim, formalno pripada Galerija Progres i zašto se takvo pitanje uopšte postavlja? Između ostalog i zato što se ona malo-malo pa nađe u centru pažnje javnosti zbog svoje izuzetne lokacije i vrednosti.

U junu 2019. godine objavljeno je saopštenje tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je pozvao kompaniju Progres da odmah odustane od prodaje Galerije u Knez Mihailovoj ulici.

„Bio sam zapanjen kada sam video da se u oglasu kao celina 2 prodaje galerija površine 751,73 kvadratna metra po početnoj ceni 5.863.494 evra – naveo je Vesić i upozorio da Galerija Progres mora da ostane umetnička galerija, preneo je portal grada Beograda,

„Na mestu gde se danas nalazi umetnička galerija Progres decenijama je bila galerija Sebastian. Kada je Grad Beograd 1996. godine dao dozvolu da se sruši Sebastian i izgradi Palata Progres, jedan od uslova ovoj kompaniji bio je taj da se u delu prema Knez Mihailovoj izgradi umetnička galerija“, pojasnio je Vesić.

On je tada najavio i da će Grad Beograd odmah pokrenuti proces da se na samu galeriju stavi zabrana promene namene i zatražio da se potraživanje koje Grad Beograd ima prema kompaniji Progres, a koje je, kako je naveo, na dan 31. decembra 2018. godine iznosilo 323.610.205,41 dinar, pretvori u vlasništvo nad galerijom.

Godinu dana kasnije, Progres je odustao od prodaje, ali nije bilo daljih informacija o eventualnom pretvaranju duga prema Beogradu u vlasništvo nad galerijom – dakle, ko je vlasnik galerije?

U Delegaciji EU u Srbiji su za Biznis.rs potvrdili da su ugovor o zakupu potpisali sa kompanijom Progres AD i to, kako su naveli, „za suteren, prizemlje i prvi sprat, ali ne i za celu zgradu“.

To je faktički prostor galerije, a kada je reč o očuvanju delatnosti umetničke galerije, u Evropskoj kući trebalo bi da se organizuju radionice za mlade i decu, obuke, izložbe, filmske projekcije, kulturni performansi i info sesije, predavanja i seminari, okrugli stolovi, panel diskusije i debate, navedeno je na portalu te institucije,

Foto: Biznis.rs

Šta kažu podaci katastra?

Inače, kada je reč o svojinskim odnosima nad parcelama i Progresovom zgradom na adresi Zmaj-Jovina 8-10 u Beogradu, najsvežije promene unete su, prema javno dostupnim podacima katastra, u sredu 21. avgusta.

Država Srbija upisana je kao nosilac prava svojine na dve parcele na toj adresi, dok se kao nosioci prava korišćenja zemljišta vode Progresgas Trejding (kompanija u stopostotnom vlasništvu Srbijagasa), ruska Gazprombank, kompanija Progres AD kao i jedno fizičko lice.

Što se tiče zgrade sa suterenom, prizemljem i sedam spratova (što odgovara opisu Palate Progres, a u katastru se vodi pod nazivom Palata Progres – 4), kao suvlasnici sa svim oblicima svojine – privatne, društvene i mešovite – vode se osam kompanija i jedno fizičko lice. Te kompanije su Progresgas Trejding, Gazprombank i Progres AD kao i Semeli Trading Limited, KMG Trudbenik – u stečaju, Holding sistem Janko Lisjak – u stečaju, Maht Properties i preduzeće Mega Napred.

Spekulacije o muzeju Novaka Đokovića i privremeni „dom“ Beograda na vodi

Da interesovanja za Galeriju Progres ne manjka govore ne samo podaci da je otvorena 1996. godine izložbom slikarke Olje Ivanjicki i bila mesto gde su se odvijali programi Oktobarskog salona i brojnih kulturnih manifestacija, već i da se u poslednjih nekoliko godina javno ili kroz „šuškanje“ povezuje sa različitim medijski interesantnim projektima.

Danas je, primera radi, ponovo aktuelna tema o izgradnji muzeja posvećenom našem najuspešnijem teniseru Novaku Đokoviću u Beogradu na vodi, ali se mnogi sećaju da nije prvi put da je u javnosti pomenuta takva ideja. Tokom 2019. spekulisalo se da je upravo Galerija Progres mesto o kome je govorio Đokovićev otac Srđan kada je u izjavi za RTS za 2020. godinu najavio otvaranje muzeja u Knez Mihailovoj ulici.

Godinu dana ranije, u toj galeriji bili su izloženi projekti kompanije Belgrade Waterfront, odnosno „Beograda na vodi“, da bi se saradnja nastavila i tokom 2019. godine kada su kulturna dešavanja najavljivana za galeriju BW Experience, dok bi u zagradi pozivnice stajalo „Galerija Progres“.

Kakva će dalje biti sudbina Galerije Progres odrediće ishod prodaje dela kapitala – no sigurno je ne čeka sudbina zgrade u kojoj se nalazila komercijalna galerija Sebastian, nastale po zamisli Ljube Gamulin i voljene širom Jugoslavije zbog svojih proizvoda sa specifičnim dizajnerskim pečatom.

Na mestu Sebastianove „kuće“ u Knez Mihailovoj izgrađena je Palata Progres sa Galerijom, dok je „stariji jednospratni objekat koji je tokom Drugog svetskog rata oštećen“ jednostavno – srušen.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Vlada odobrila prodaju javnog kapitala u Progresu

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.