Skladišta puna, cene niže za 30-40 odsto

Da li je zabrana uvoza peleta dovoljna za opstanak proizvođača?

AgrobiznisFirme u fokusuIzdvajamoPoslovanjeSrbija

21.10.2024 08:01 Autor: Marija Jovanović 0

Da li je zabrana uvoza peleta dovoljna za opstanak proizvođača? Da li je zabrana uvoza peleta dovoljna za opstanak proizvođača?
Iako je Vlada Srbije 10. oktobra odlučila da zabrani uvoz peleta na dodatna tri meseca, pa je tako ova mera – prvobitno uvedena u... Da li je zabrana uvoza peleta dovoljna za opstanak proizvođača?

Iako je Vlada Srbije 10. oktobra odlučila da zabrani uvoz peleta na dodatna tri meseca, pa je tako ova mera – prvobitno uvedena u aprilu – ponovo produžena, proizvođači su saglasni da je ona dobra, ali kratkoročna i da je za spas ovog dela drvno-prerađivačke industrije neophodno da ovakva odluka važi još najmanje godinu dana.

Dok preprodavci mešetare na tržištu, skladišta su puna zaliha od prethodnih godina, a cena je u odnosu na prošlu niža za 30-40 odsto. Zato se postavlja pitanje kakva je budućnost proizvođača peleta.

Zoran Drakulić, vlasnik fabrike peleta Bio Energy Point i jedan od najvećih proizvođača u Srbiji, smatra da je najnovija odluka države dobra, ali da su to sve kratkoročne mere.

Imamo problem jer ne možemo da se takmičimo sa Bosancima, Crnogorcima i Hrvatima koji imaju znatno jeftinije sirovine, dok istovremeno plaćaju struju duplo manje od nas u Srbiji. To je veliki problem i teško ćemo to rešiti. U našoj zemlji ima 90 proizvođača peleta koji zapošljavaju oko 20.000 ljudi”, ističe Drakulić u razgovoru za Biznis.rs i dodaje da je problem i to što ne postoji pravilnik o kvalitetu peleta.

Prema njegovim rečima, proizvođači peleta posluju sa gubitkom jer su skladišta puna, a pojedini da bi “preživeli” prodaju po cenama ispod svake tržišne logike.

“Radili smo sa 35-40 odsto kapaciteta, i tu mislim na velike proizvođače, dok manji nisu radili gotovo ništa. I u resornom ministarstvu nema nikog da nas čuje, a mi moramo nekako da rešimo situaciju ili da gasimo proizvodnju”, navodi naš sagovornik.

Foto: Pixabay

Kada je reč o izvozu, Zoran Drakulić kaže da se sada slabo i izvozi jer već izvesno vreme traje problem sa tržištem u Severnoj Makedoniji.

“Ova zemlja je puna švercovanog peleta iz Turske koji potiče iz Belorusije i Rusije. Takođe, ima i peleta iz BiH i Crne Gore, pa ovo tržište, koje je za nas bilo zaista veliko, više ne postoji”, navodi.

Što se tiče cena, Drakulić kaže da su one sada oko 30-40 odsto niže u odnosu na prošlu godinu i da tona najkvalitetnijeg peleta košta oko 180 evra plus PDV.

Vlasnica preduzeća Premium Top Pelet Jelena Malešević ocenjuje da je odluka o zabrani uvoza zakasnela i da je neophodno produžiti je na još najmanje godinu dana kako bi se spasili domaći proizvođači.

“Ova odluka trenutno ima neki efekat, međutim, da proizvođači srpskog peleta i uopšte drvno-prerađivačka industrija ne bi zatvarali svoje firme, neophodno je da dođe do produžetka mere. U suprotnom mi više nećemo imati peletare u našoj zemlji”, navodi Malešević u razgovoru za Biznis.rs.

Naša sagovornica objašnjava da je i sama bila u sličnoj situaciji kao i većina proizvođača peleta danas. Naime, kako kaže, tokom 2017. i 2018. godine Srbija je uvezla ogromne količine peleta iz Ukrajine, pa su mnogi domaći proizvođači prestali da se bave ovom delatnošću.

Njena firma koja se ovim poslom aktivno bavila od 2015. do 2019. godine uspela je da preorijentiše poslovanje na remont, proizvodnju i prodaju mašina koje se koriste u drvnoj industriji.

“Mi smo bili veliki izvoznici i prerađivači, ali u to vreme se dešavalo da dva-tri trgovca sakupe novac i odu u Ukrajinu po pelet, dođu ovde i prodaju ga po znatno nižoj ceni. Znam da je tada u Srbiju uvezeno oko 60.000-70.000 tona peleta, to su bili podaci sa carine. On je bio katastrofalnog kvaliteta, ali dok su kupci to uvideli svi smo izgubili po jednu-dve sezone”, ističe Malešević.

Prema njenim rečima, i danas je veliki problem to što preprodavci manipulišu cenama. To uglavnom rade kada peletare imaju stagnaciju u januaru i februaru i kada se već dosta peleta pokupuje i tržište namiri.

“Trgovci onda mešetare i proizvođač ne može ništa da zaradi jer sve nabavljaju jeftinije iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, zemalja koje imaju jeftiniju i struju i sirovine, pa naši prerađivači nemaju nikakvu računicu u proizvodnji. Zato smatram da država, ako razmišlja o srpskoj drvno-prerađivačkoj industriji, mora ovu odluku da produži jer se većina ne bavi samo i isključivo proizvodnjom peleta”, zaključuje vlasnica preduzeća Premium Top Pelet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.