Kakva su prava osiguranja na regres

Da li osiguravajuća kuća može da traži naknadu štete od vozača ako je vozilo kasko osigurano?

OsiguranjePoslovanjeSrbija

25.10.2024 11:33 Autor: Ljiljana Begović 1

Da li osiguravajuća kuća može da traži naknadu štete od vozača ako je vozilo kasko osigurano? Da li osiguravajuća kuća može da traži naknadu štete od vozača ako je vozilo kasko osigurano?
Kada je reč o regresnom potraživanju kod kasko osiguranja, mnogi vozači nisu svesni svih pravila i procedura koje osiguravajuće društvo može pokrenuti u slučaju... Da li osiguravajuća kuća može da traži naknadu štete od vozača ako je vozilo kasko osigurano?

Kada je reč o regresnom potraživanju kod kasko osiguranja, mnogi vozači nisu svesni svih pravila i procedura koje osiguravajuće društvo može pokrenuti u slučaju štete na vozilu.

Iako kasko osiguranje pokriva troškove štete na vozilu bez obzira na to ko je odgovoran za nesreću, postoji još jedan važan pravni aspekt – prava osiguravajuće kuće na regres i odgovornost vozača.

Kasko osiguranje u suštini omogućava vlasnicima vozila da budu finansijski pokriveni za sve vrste šteta na vozilu, bilo da je reč o saobraćajnim nesrećama, krađi, vandalizmu ili prirodnim nepogodama. Ipak, u našem pravnom sistemu kasko osiguranje nije eksplicitno uređeno zakonom, već se primenjuju opšte odredbe iz Zakona o obligacionim odnosima i specifični uslovi navedeni u ugovoru o osiguranju.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi sa kasko osiguranjem odnosi se na mogućnost regresnog potraživanja, odnosno da li osiguravajuća kuća može tražiti naknadu štete od vozača.

“Regres je pravni postupak kojim osiguravač, nakon isplate štete oštećenom licu, preuzima pravo da potražuje naknadu od lica koje je odgovorno za štetu. To je posebno važno kod situacija u kojima je vozač načinio grešku ili nesmotrenost koja je dovela do štete”, objašnjavaju advokati kancelarije Stojković Advokati.

Zakon o obligacionim odnosima jasno definiše pravo osiguravača da, nakon što isplati naknadu štete, pređe na prava oštećenog i zahteva povraćaj štete od odgovornog lica.

Foto: Freepik

“U kontekstu kasko osiguranja to znači da, ako osiguravajuća kuća nadoknadi štetu na vozilu, ona može tražiti povraćaj tog iznosa od vozača koji je odgovoran za nesreću. Na primer, ukoliko lizing kompanija dobije isplatu na osnovu kasko osiguranja, pravo na povraćaj prelazi na osiguravača. Međutim, za pokretanje regresnog postupka osiguravač mora dokazati da je vozač u trenutku nesreće bio odgovoran za štetu. Ovo uključuje procenu situacije, pregled policijskih izveštaja i sprovođenje dokaznog postupka kako bi se utvrdilo ko je kriv za štetu”, ističu advokati.

Dokazivanje odgovornosti vozača

Utvrđivanje odgovornosti vozača često je ključni deo procesa kada je u pitanju regres kod kasko osiguranja.

Prema opštim pravilima o odgovornosti za štetu, onaj ko tvrdi da je neko odgovoran za nesreću mora to i dokazati. U ovom slučaju osiguravajuća kuća mora predočiti dokaze koji jasno pokazuju da je vozač bio nemaran ili neoprezan i da je time direktno izazvao štetu.

Postoje i situacije u kojima vozač može imati ugovornu odgovornost. Na primer, ako je u ugovoru o lizingu ili korišćenju vozila navedeno da vozač snosi odgovornost za svaku štetu koja nastane dok je vozilo u njegovom posedu, tada vozač mora dokazati da štetu nije izazvao on već treće lice ili da je do štete došlo usled nepovoljnih okolnosti koje nisu bile pod njegovom kontrolom”, navode pravnici.

Postupak dokazivanja odgovornosti obuhvata analizu svih dostupnih dokaza, uključujući izveštaje s mesta nesreće, svedoke, fotografije, kao i tehničke preglede vozila. Vozač može tvrditi da je vozilo oštećeno dok je bilo parkirano, a da on nije bio prisutan u trenutku nesreće. Međutim, ako osiguravajuća kuća sumnja da je vozač sam izazvao štetu i prijavio je kao posledicu nepoznatog lica, pokreće se opsežan dokazni postupak kako bi se utvrdila istina.

Nakon prikupljanja i analize dokaza, moguća su dva ishoda – prema rečima advokata.

“Ako se dokaže da je vozač odgovoran za štetu, osiguravajuća kuća ima pravo da zahteva povraćaj iznosa isplaćene štete. Vozač tada mora nadoknaditi štetu osiguravaču, u skladu s pravnim procedurama. Ukoliko se dokaže da vozač nije odgovoran za nastalu štetu, osiguravač nema pravo na regres. U tom slučaju, vozač nije obavezan da snosi bilo kakve troškove, a osiguravajuća kuća ne može dalje potraživati naknadu”, ocenjuju advokati iz kancelarije Stojković Advokati.

Oni dalje dodaju da pravo osiguravajućeg društva na regres kod kasko osiguranja zavisi isključivo od utvrđivanja odgovornosti vozača.

  • JANA

    25.10.2024 #1 Author

    Stete svima treba osiguravajuca kuca da nadoknadi ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.