Ministarstvo finansija pojasnilo prava i obaveze kupaca nekretnina

Da li refundacija PDV-a važi i kada se kupuje prvi stan sa pravom korišćenja parking mesta?

Srbija

6.8.2024 10:47 Autor: Milica Vojtek 0

Da li refundacija PDV-a važi i kada se kupuje prvi stan sa pravom korišćenja parking mesta? Da li refundacija PDV-a važi i kada se kupuje prvi stan sa pravom korišćenja parking mesta?
Kupovina stana za svakoga predstavlja rešenje velikog životnog pitanja, ali  i veliki izazov, naročito nakon skoka cena nekretnina koji je usledio posle pandemije korona... Da li refundacija PDV-a važi i kada se kupuje prvi stan sa pravom korišćenja parking mesta?

Kupovina stana za svakoga predstavlja rešenje velikog životnog pitanja, ali  i veliki izazov, naročito nakon skoka cena nekretnina koji je usledio posle pandemije korona virusa i još uvek se nije u potpunosti zaustavio. Povraćaj PDV-a važan je segment kod kupovine prve nekretnine, naročito zato što je u pitanju suma novca koja zna da dostigne i desetinu hiljada evra.

Ministarstvo finansija je u svojoj publikaciji koja je objavljena krajem jula objasnilo i podsetilo ko sve ima pravo na povraćaj PDV-a kod kupovine prvog stana, ali i odgovorilo na sledeće pitanje: Da li fizičko lice ima pravo na refundaciju PDV-a kada kupuje prvi stan sa pravom trajnog korišćenja parking mesta u otvorenom stambenom bloku i stambenom kompleksu?

Fizičko lice, punoletni državljanin Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike, koji kupuje prvi stan, ima pravo na refundaciju PDV za kupovinu prvog stana, na osnovu podnetog zahteva, pod uslovom da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o kupoprodaji na osnovu kojeg stiče prvi stan nije imao u svojini, zajedničkoj svojini, odnosno susvojini stan na teritoriji Republike i da je ugovorena cena stana sa PDV u potpunosti isplaćena prodavcu uplatom na tekući račun prodavca, odnosno na odgovarajuće račune u skladu sa zakonom u slučaju prodaje stana kao hipotekovane nepokretnosti, odnosno u izvršnom postupku kada se uplata cene stana sa PDV vrši uplatom na odgovarajuće račune u skladu sa zakonom, objašnjavaju iz Ministarstva.

Kupac prvog stana koji ispunjava navedene uslove može da ostvari refundaciju PDV ako poseduje fiskalni račun u kojem je iskazan PDV obveznika PDV – prodavca koji je po tom osnovu poreski dužnik u skladu sa Zakonom, na osnovu pismenog zahteva koji podnosi nadležnom poreskom organu. Nadležni poreski organ, po sprovedenom postupku kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV koji moraju da budu ispunjeni na dan overe ugovora o kupoprodaji.

Ključ od kuće i kuća
Foto: Unsplash.com

Kada fizičko lice kupuje prvi stan sa pravom korišćenja parking mesta, pri čemu je reč o parking mestu koje se smatra prenetim prenosom prava raspolaganja na stanu kupcu stana (nezavisno od postojanja ugovorne odredbe koja se na to odnosi), u tom slučaju pravo korišćenja parking mesta smatra se sporednim prometom koji se vrši uz promet stana. Međutim, kada fizičko lice kupuje prvi stan sa pravom trajnog korišćenja parking mesta u otvorenom stambenom bloku i stambenom kompleksu, koje (pravo) je definisano propisima kojima se uređuju planiranje i izgradnja, mišljenja smo da se prenos tog prava trajnog korišćenja parking mesta ne smatra sporednim prometom koji se vrši uz promet stana.

Naime, pravo trajnog korišćenja parking mesta u otvorenom stambenom bloku i stambenom kompleksu, koje je investitor preneo pravnim poslom trećem licu, može se dalje prometovati I raspolagati u obimu stečenih prava. Shodno tome, ako je obveznik PDV – prodavac u fiskalnom računu za promet stana sa pravom trajnog korišćenja parking mesta u otvorenom stambenom bloku i stambenom kompleksu iskazao jedinstvenu cenu, na osnovu tako izdatog fiskalnog računa kupac stana ne može ostvariti refundaciju PDV, navodi se u junskom Biltenu Ministarstva finansija.

Advokat Tijana Vladisavljević iz Advokatske kancelarije Vladisavljević iz Beograda za Biznis.rs objašnjava da “odluku o tome da li će neko u konkretnom slučaju ostvariti pravo na refundaciju PDV- a donosi poreksa uprava, koja je u sastavu Ministarstva finansija. Njihove odluke može kontrolisati Upravni sud Republike Srbije”.

“Načelno govoreći, pravo na refundaciju PDV-a po zakonu je predviđeno samo za prvi stan, odnosno za prvi stambeni prostor koji se kupuje u vlasništvo, a ne i za druga prava koja se istim ili drugim ugovorom kupuju. Time se isključuje mogućnost da se refundira PDV na iznos poreza koji je plaćen za kupovinu npr. trajnog prava na korišćenje parking mesta ili garažnog mesta. Nije isključeno da prodavac može pokloniti takvo pravo posebnim ugovorom, ali ako ga prodaje uz obračunavanje PDV-a, to će najverovatnije biti smetnja za refundaciju poreza za stan.

U advokatskoj praksi smo viđali slučajeve da su investitori prodavali kupcima stanova i parking mesto ili pravo korišćenja parking mesta, zajedno sa stanom i na kompletnu cenu obračunavali PDV, međutim poreska uprava u takvim slučajevima najčešće ne usvaja kompletan zahtev za refundaciju. Iako to ne bi trebalo da bude slučaj, neretko se događa da se praksa i način tumačenja zakona o PDV-u razlikuje od jedne filijale poreske uprave do druge, naročito ako gledamo Beograd i praksu u nekim manjim opštinama u Srbiji, pa u celu jednačinu treba i uključiti i ovaj faktor”, istakla je Vladisavljević za Biznis.rs.

Ko nema pravo na refundaciju PDV-a?

1) kupac stana koji je ostvario refundaciju PDV-a po osnovu kupovine prvog stana;

2) član porodičnog domaćinstva kupca prvog stana za kojeg je kupac prvog stana ostvario refundaciju PDV-a, u slučaju kada taj član porodičnog domaćinstva kupuje stan;

3) kupac stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu;

4) član porodičnog domaćinstva kupca stana koji je stekao prvi stan bez obaveze prodavca da za promet tog stana plati porez na prenos apsolutnih prava po osnovu kupovine prvog stana u skladu sa zakonom kojim se uređuju porezi na imovinu, a za koga je ostvareno to poresko oslobođenje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.