Neophodan kvalifikovan elektronski sertifikat

Digitalni šalter ePisarnica dostupan građanima i privredi non-stop

InovacijeSrbija

30.7.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Digitalni šalter ePisarnica dostupan građanima i privredi non-stop Digitalni šalter ePisarnica dostupan građanima i privredi non-stop
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je da je na Portalu eUprava zvanično pokrenuta nova elektronska usluga pod nazivom ePisarnica. Građani i... Digitalni šalter ePisarnica dostupan građanima i privredi non-stop

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je da je na Portalu eUprava zvanično pokrenuta nova elektronska usluga pod nazivom ePisarnica.

Građani i privredni subjekti više neće morati da čekaju u redovima, već mogu da, posredstvom Portala eUprava, završe više od 2.000 poslova koje imaju sa državom, i to zahvaljujući uvođenju modernog elektronskog kancelarijskog poslovanja u organe javne uprave, ocenili su iz MDULS.

Nova elektronska usluga predstavljena je građanima koji su došli da na tradicionalan način podnesu zahteve na šalterima Gradske opštine Novi Beograd.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je tim povodom da portal eUprava ima svoj digitalni šalter, koji je korisnicima non-stop dostupan i kojem lako mogu da pristupe.

Ona je objasnila da je građanima omogućeno da elektronski podnesu zahtev preko svog mobilnog uređaja ili računara, da prate tok rešavanja predmeta i sačekaju da im rešenje ili drugi traženi dokument bude isporučen u elektronskom obliku u njihovo eSanduče.

Zahvaljujući ePisarnici, kako je istakla, građani ne moraju da znaju tačan naziv postupka, ko je nadležan za njegovo sprovođenje, da li postoji poseban obrazac koji je potrebno popuniti i koju dokumentaciju bi trebalo dodatno predati.

Pretragom po ključnoj reči građani pronalaze željenu uslugu i započinju postupak, dodala je Žarić Kovačević.

Prema njenim rečima, portal nadležnoj instituciji prosleđuje „zahtevˮ, a ako je potrebno priložiti neki dokument neophodan za odlučivanje, službenik će poslati stranki obaveštenje o tome.

Žarić Kovačević je dodala da se putem iste usluge na dobijeno rešenje može podneti žalba ako zakon tako predviđa.

eUprava logo
Foto: eUprava

Ministarka je objasnila da se, zahvaljujući jedinstvenom broju, ne otvara novi predmet i ne kreće sve ispočetka, a ukoliko je potrebno, drugostepeni organ kroz sistem dobija svu dokumentaciju iz predmeta i odlučuje po žalbi.

Ona je rekla da se komunikacija odvija isključivo elektronskim putem, da bi na kraju odgovarajuće rešenje, uverenje ili drugi akt stigao u eSanduče na portalu eUprava građanima i privredi, a o tome korisnicima stiže obaveštenje putem mejla ili SMS poruke.

Žarić Kovačević je napomenula da jedino što građani treba da urade kako bi mogli da koriste nove pogodnosti servisa jeste da postanu eGrađani.

Ona ih je pozvala da, ukoliko to nisu već uradili, otvore nalog na portalu eUprava i nabave svoju digitalnu „ličnu kartu“ po kojoj će ih organi prepoznavati u svetu elektronskih usluga, odnosno da nabave kvalifikovan elektronski sertifikat ili sertifikat na mobilnom telefonu.

Do toga, kako je ukazala, građani mogu najbrže da dođu u poštama širom Srbije.

Naglasila je da digitalizacija ostaje jedna od ključnih reformi, a smanjenje papirologije i elektronska razmena dokumenata doprinosi krajnjem cilju – ukidanju papira u državnoj administraciji.

Pored ministarke, promociji ePisarnice prisustvovali su vršilac dužnosti direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović, pomoćnica vršioca dužnosti direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i predsednica Gradske opštine Novi Beograd Ivana Nikolić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.