Školska putovanja postala ozbiljan izdatak u kućnom budžetu

Đačke ekskurzije ove godine skuplje za 10 do 15 odsto

PoslovanjeSrbijaTurizam

22.10.2024 12:55 Autor: Marija Jovanović 0

Đačke ekskurzije ove godine skuplje za 10 do 15 odsto Đačke ekskurzije ove godine skuplje za 10 do 15 odsto
Đačke ekskurzije postale su ozbiljan izdatak u kućnom budžetu. Od mnogih roditelja može se čuti da su godinama sve skuplje i da organizacija putovanja... Đačke ekskurzije ove godine skuplje za 10 do 15 odsto

Đačke ekskurzije postale su ozbiljan izdatak u kućnom budžetu. Od mnogih roditelja može se čuti da su godinama sve skuplje i da organizacija putovanja u individualnoj režiji za celu porodicu često bude jeftinija nego nekoliko dana u nekoj od evropskih prestonica.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (NATAS) Dragan Subotić za Biznis.rs kaže da su đačke ekskurzije ove godine poskupele oko 10-15 odsto, ali da sve zavisi od destinacije.

Na nekim destinacijama su inputi, odnosno nabavne cene smeštaja, ulaznica i svega ostalog što ulazi u cenu, više poskupeli, a negde manje. Sve zavisi od mesta gde će se đačka ekskurzija realizovati, a koje su svakako škola i savet roditelja odabrali. Tradicionalno, u našoj zemlji su popularne Italija, Mađarska i Austrija”, navodi Subotić.

Komentarišući cene i zamerke roditelja, Subotić kaže da mora da postoji razlika između individualnih organizacija putovanja i đačkih ekskurzija jer sve što je pravilnikom Ministarstva prosvete propisano škole već godinama unazad moraju da poštuju.

“Ne može da se meri, primera radi, odlazak u Prag za odrasle, koji prodaju turističke agencije sa tri noćenja sa doručkom, i ekskurzija u Prag sa polupansionom, uključenim ulaznicama, sa svim profesorima koji prate đake, lekarom, dnevnicama, vodičem i autobusima koji ne smeju da budu stariji od pet godina. Kada šaljemo decu na putovanja preko škola neophodno je to uraditi po određenim pravilnicima. Tako, na svakih deset do petnaest đaka mora da ide jedna vaspitačica ili učitelj, za njih su takođe neophodne dnevnice. I oni, naravno, ne idu gratis, neko mora da plati i za njih”, ističe naš sagovornik i zaključuje da je to odgovor na pitanje – odakle tako visoke cene.

Foto: Pixabay

„Na sve ovo idu i porezi, i tu ne govorimo o PDV-u od 20 odsto, već o porezima većim od 57 odsto za ugovore o privremeno-povremenim delatnostima ili ugovor o delu, koji turistička agencija potpisuje sa lekarima i nastavnim osobljem koje ide na ekskurziju. Sve to plaćaju roditelji na deset mesečnih rata, beskamatno”, dodaje Subotić.

Ipak, on smatra da u ovoj situaciji najgore prolaze turističke agencije koje čitave ekskurzije moraju da “kreditiraju”.

“Sve troškove prema inostranim partnerima mi moramo da izmirimo deset dana pre dolaska grupe. Isti slučaj je i sa prevoznicima, turističkim vodičima i nastavnicima”, podvlači Subotić.

Na pitanje koje turističke agencije mogu da organizuju ekskurzije, naš sagovornik kaže da ne postoje ograničenja i da sve agencije mogu da se bave đačkim i omladinskim turizmom. Važno je samo da poseduju licencu organizatora turističkih putovanja.

Kada je reč o izletima i ekskurzijama, Subotić navodi da je zakonom propisano da završne godine srednjih škola mogu da idu u inostranstvo, dok niži razredi isključivo putuju po Srbiji.

“U osnovnoj školi višednevna putovanja počinju tek od petog-šestog razreda, dok se od prvog razreda deca uglavnom vode na rekreativnu nastavu, takozvanu školu u prirodi, i ona pretežno traje sedam dana”, kaže predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (NATAS) Dragan Subotić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.