najavljeni novi javni pozivi za energetsku sanaciju

Đedović: Broj kupaca-proizvođača struje povećan za 90 odsto

SrbijaU fokusu

10.2.2023 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Đedović: Broj kupaca-proizvođača struje povećan za 90 odsto Đedović: Broj kupaca-proizvođača struje povećan za 90 odsto
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da je u prvih 100 dana rada vlade broj kupaca-proizvođača električne energije povećan... Đedović: Broj kupaca-proizvođača struje povećan za 90 odsto

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je u petak da je u prvih 100 dana rada vlade broj kupaca-proizvođača električne energije povećan za 90 odsto i da ih sada ima skoro 900, od kojih su više od 700 domaćinstva, a ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koje su postavili je 11 MW.

„Кroz nove izmene zakona radimo na tome da unapredimo položaj kupaca-proizvođača tako da podstaknemo građane da sami proizvode zelenu električnu energiju“, rekla je Đedović u Lebanu u okviru obeležavanja 100 dana rade vlade Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je podsetila da su do sada realizovana tri javna poziva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i obezbeđene subvencije za oko 20.000 domaćinstava.

„Za naredni period, obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 70 miliona evra. Javni poziv će biti raspisan u drugoj polovini 2023. godine, očekuje se da će sa raspoloživim sredstvima moći da se obezbede subvencije za više od 50.000 domaćinstava u Srbiji“, kazala je Đedović.

Kako je dodala, za naredne javne pozive razmatraju se mogućnosti i mehanizmi da se sa većim iznosom subvencija podrže socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

„Solarni potencijal Srbije, posebno na jugu, značajno je veći od potencijala, na primer, Nemačke, ali je daleko manje iskorišćen za gradnju solarnih elektrana.  Želimo da to promenimo i da pokažemo da je ulaganje u solarne panele vrlo isplativo i ekonomično, a uz to doprinosi i većoj energetskoj efikasnosti“, rekla je Đedović.

Ministarka je dodala da domaćinstvo koje je kupac-proizvođač energije iz solarnih panela ostvaruje uštedu od 30 do 40 odsto na računu.

Uz korišćenje subvencija koje pokrivaju do 50 odsto troškova investicije, građani ovu investiciju mogu da otplate za četiri do pet godina.

Procedura za dobijanje subvencija za postavljanje solarnih panela je uređena tako da bude što efikasnija za građane, pa od momenta raspisivanja javnog poziva za građane do potpisivanja ugovora i određivanja termina za izvođenje radova, u proseku prođe mesec do mesec i po dana, navela je ministarka.

Podseća se da je u prethodnom periodu ministarstvo radilo sa drugim institucijama da se smanje poreska opterećenja i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači, što će doprineti dodatnom smanjenju računa za električnu energiju kupaca-proizvođača.

 • Tina

  12.2.2023 #1 Author

  Dubravka Djedovic je sve lepo objasnila, posebno za kupce – proizvodace struje, odnosno za nas gradjane koji cemo sami proizvoditi elektricnu energiju

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.2.2023 #3 Author

  Sve je to na recima…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.