elektrana bi se nalazila na srpskoj teritoriji

Đedović Handanović: Sa Đerdapom 3 Srbija bi bila regionalni lider u proizvodnji struje

InfrastrukturaSrbija

17.8.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Đedović Handanović: Sa Đerdapom 3 Srbija bi bila regionalni lider u proizvodnji struje Đedović Handanović: Sa Đerdapom 3 Srbija bi bila regionalni lider u proizvodnji struje
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da bi izgradnjom reverzibilne hideoelektrane (HE) Đerdap 3 Srbiju postala regionalni lider kada je u... Đedović Handanović: Sa Đerdapom 3 Srbija bi bila regionalni lider u proizvodnji struje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da bi izgradnjom reverzibilne hideoelektrane (HE) Đerdap 3 Srbiju postala regionalni lider kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Kako prenosi Politika, ministarka je rekla da bi izgradnja te HE u zavisnosti od njenog kapaciteta, odnosno da li bi to bilo sezonsko skladištenje energije, promenilo budućnost i energetsku sigurnost Srbije u narednih 60 godina.

Đedović Handanović je naglasila da je Đerdapa 3, srpski projekat, odnosno da to nije zajednički projekt Srbije i Rumunije i da bi se elektrana nalazila na našoj teritoriji.

Ona je negirala informaciju koja se pojavila u medijima da je Rumunija odustala od Đerdapa 3, ističući da to nije tačno i da ta zemlja nije odustala od tog projekta, već da je zainteresovana strana.

„Rumunija je naš istinski prijatelj po raznim pitanjima i naš sused sa kojim smo oduvek imali dobre odnose, u kojima imamo izuzetno razvijenu saradnju u energetskom sektoru, u proizvodnji električne energije, ali i u povezivanju. Jačamo i prenosne kapacitete i u gasnom sektoru, kao što smo nedavno potpisali Memorandum o saradnji za izgradnju gasnog interkonektora“, rekla je ministarka.

Podsetimo, rumunski ministar energetike Sebastijan Burduža (Sebastian Burduja) nedavno je izjavio da Rumunija neće praviti nikakav kompromis u pogledu proizvodnje električne energije u hidroelektranama Đerdap 1 i 2 (Portile de Fier/Gvozdena vrata 1 i 2).

Saopštenje dolazi u kontekstu da Srbija želi da izgradi novu hidroelektranu na Dunavu, Đerdap 3, nizvodno od dve postojeće (1 i 2), što bi dovelo do smanjenja proizvodnje energije na Gvozdenim vratima 1 i 2, preneli su rumunski mediji, piše eKapija.

  • Faith

    19.8.2024 #1 Author

    Djerdap nas odrzava decenijama, zato je nebulozno praviti male hidro elektrane

    Odgovori

  • SUNCICA

    19.8.2024 #2 Author

    Nasa najodrzivija firma, svaka cast za Djerdap

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.