U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena proizvoda iznosila devet milijardi evra

Domaća hemijska industrija spremna za velike projekte

SrbijaU fokusu

11.5.2024 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Domaća hemijska industrija spremna za velike projekte Domaća hemijska industrija spremna za velike projekte
Srpska hemijska industrija izvozi na zahtevno tržište Evropske unije 69 odsto proizvodnje, što svedoči da ima potrebne sertifikate, radi po najnovijim standardima, poseduje kvalitet,... Domaća hemijska industrija spremna za velike projekte

Srpska hemijska industrija izvozi na zahtevno tržište Evropske unije 69 odsto proizvodnje, što svedoči da ima potrebne sertifikate, radi po najnovijim standardima, poseduje kvalitet, znanje i kapacitete da doprinese izgradnji objekata i infrastrukture EXPO 2027, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije u Prahovu.

Proizvođači, članovi Odbora Udruženja, pokrenuli su inicijativu da se već u pripremnoj fazi projektovanja, uključe domaći proizvodi u okviru planiranog tehničkog rešenja i time pospeši domaća privreda korišćenjem kapaciteta, kao i kroz poreze, plate, doprinose, radi podizanja BDP-a, saopštila je PKS.

Vladimir Todorović, generalni direktor kompanije ELIHIR Group, predsednik Odbora udruženja i predsednik Grupacije proizvođača mineralnih đubriva predstavio je investicije i najnovije projekte kompanije Elihir Prahovo.

„Elixir Prahovo je danas najuspešnija i najbrže rastuća kompanija u regionu Istočne Srbije sa više od 1000 zaposlenih. Investicije u proizvodnju fosforne kiseline i NPK đubriva, prečišćavanje fosforne kiseline, otvaranje novih pogona kao što je Aluminijum fluorid (AlF3), ulaganje u tehnološki i infrastrukturni razvoj, briga o bezbednosti, zdravlju i okruženju – u fokusu su strateškog razvoja kompanije“, istakao je Todorović.

Sekretar Udruženja PKS Dragan Stevanović, govoreći o radu Udruženja u 2023. godini, istakao je da Udruženje obuhvata 6.995 privrednih subjekata, broj zaposlenih je 60.442.

U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena proizvoda koje pokriva hemijska industrija iznosila je devet milijardi evra, što čini 13,8 odsto ukupne razmene Srbije, navela je Mirjana Balog Kormanjoš predstavljajući aktuelno stanje hemijske industrijske proizvodnje i podatke o spoljnotrgovinskoj razmeni.

„U istom periodu, izvoz proizvoda koje pokriva hemijska industrija iznosio je 3,9 milijardi evra, a uvoz je dostigao 5,1 milijardu evra. Deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni je iznosio 1,2 milijarde evra. Najviše je izvezeno proizvoda od gume i plastike i to u vrednosti od 2,2 milijarde evra. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni proizvodnje proizvoda od gume i plastike je 650 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.