Među najvećim ograničenjima poslovanja u avgustu i nedostatak kredita

Domaće kompanije najviše brinu zbog manjka radnika, naplate i monopola

Srbija

6.9.2024 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Domaće kompanije najviše brinu zbog manjka radnika, naplate i monopola Domaće kompanije najviše brinu zbog manjka radnika, naplate i monopola
Prema najnovijem Konjukturnom barometru, istraživanju koje daje uvid u trenutno stanje i očekivanja domaće privrede, više od 30 odsto naših kompanija iz reprezentativnog uzorka... Domaće kompanije najviše brinu zbog manjka radnika, naplate i monopola

Prema najnovijem Konjukturnom barometru, istraživanju koje daje uvid u trenutno stanje i očekivanja domaće privrede, više od 30 odsto naših kompanija iz reprezentativnog uzorka kao najveća ograničenja u poslovanju izdvajaju nedostatak radnika, njih 20,4 odsto navodi neizvesnost u naplati potraživanja dok 16,8 kompanija kao najveći izazov doživljava „monopolsko ponašanje“.

Istraživanje objavljeno u okviru časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) ukazuje i da je u avgustu zabeležen pad Indikatora poslovne aktivnosti u odnosu na jul, da je zaposlenost u anketiranim firmama u proseku ostala na istom nivou ali i da su porasla očekivanja kada je reč o novom zapošljavanju.

Kada su u pitanju najveća ograničenja u poslovanju, još 8,7 odsto firminavelo je nedostatak kredita, a 16,3 odsto firmi lošu regulativu kao najveći limit.

U kontekstu naplate potraživanja, u avgustu se 1,5 odsto kompanija izjasnilo da im je nivo potraživanja previsok, dok je u julu njihov udeo bio trostruko niži i iznosio 0,5 odsto.

Sa druge strane, 25 odsto firmi izjasnilo se da im je nivo potraživanja visok ali izdrživ, što je blagi pad sa julskih 25,5 odsto.

„U skladu sa tim, ukupan broj firmi koje su se izjasnile da imaju previsok, odnosno visok ali izdrživ nivo potraživanja, u avgustu je iznosio 26,5 odsto, što je više nego u julu kada je zbirno ovaj pokazatelj iznosio 26 odsto“, stoji u avgustovskom istraživanju objavljenom u najnovijem MAT-u.

U prošlom mesecu je, u odnosu na jul, 11,3 odsto firmi povećalo broj zaposlenih, 77,4 odsto je zadržalo isti broj a 11,3 odsto firmi je smanjilo broj radnika, pokazali su rezultati Konjukturnog barometra.

Izvor: MAT, septembar 2024.

O očekivanjima za naredna tri meseca govori Indikator novog zapošljavanja, koji je zabeležio vrednost od 26 procentnih poena.

„U skladu sa tim, 27 odsto firmi se izjasnilo da planira da poveća broj zaposlenih u naredna tri meseca, isto kao i u julu, uz 1 odsto firmi koje planiraju smanjenje u istom periodu (u julu 0,5 odsto). Očekivanja po pitanju novog zapošljavanja niža su u odnosu na jul, ali veća u odnosu na uporedivi avgust prošle godine“, objašnjeno je u okviru analize rezultata.

Među najveća ograničenjima za poslovanje domaće firme ubrajaju monopolsko ponašanje, lošu regulativu, nedostatak kredita, neefikasno sudstvo, nedostatak radnika, korupciju u poslovanju, rad inspekcijskih organa i neizvesnost u naplati potraživanja.

„Gledajući najveća ograničenja u poslovanju prema veličini preduzeća, može se videti da postoji razlika u percepciji u zavisnosti od veličine anketiranih kompanija, pre svega u segmentu malih i mikro kompanija u odnosu na segment velikih i srednjih firmi. Nedostatak radnika kao najveće ograničenje u poslovanju više je prisutno kod velikih i srednjih firmi a monopolsko ponašanje kod malih kompanija“, ukazuje se u analizi rezultata.

Konjukturni barometar nastaje, inače, na osnovu mesečne ankete na reprezentativnom uzorku privatnih i državnih kompanija, a njihovi odgovori koriste se za računanje indikatora tako što je procenat odgovora koji označavaju rast ili pozitivnu promenu oduzet od procenta odgovora koji označavaju pad ili negativnu promenu.

  • PAVLE-2005

    6.9.2024 #1 Author

    Sve u svemu svuda ista prica

    Odgovori

  • Milan

    7.9.2024 #2 Author

    O cemu li brinu domaci radnici? Da nije o visini zarade mozda?

    Odgovori

    • JANA

      8.9.2024 #3 Author

      To je druga tema cemu takak komentar i ironija, manjak radnika je apsolutna istina, a tek motivisanost istih tih radnika da lepo rade svoj posao je jos veci problem

      Odgovori

  • KIMCHI

    7.9.2024 #4 Author

    Naplata i manjak kvalitetnog kadra je stvar trzista

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.9.2024 #5 Author

    Dajte ljudima solidne plate i da vidite kako se stvari menjaju

    Odgovori

  • ZVEZDA

    8.9.2024 #6 Author

    Svuda je ista prica

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.