tržište od oko 1,12 miliona ljudi

Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske iznosile 2,61 milijardu evra u 2022.

EUSrbija

12.7.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske iznosile 2,61 milijardu evra u 2022. Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske iznosile 2,61 milijardu evra u 2022.
Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske su u 2022. godini iznosile 2,61 milijardu evra, što je 52 odsto ukupnih doznaka dijaspore iz celog sveta.... Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske iznosile 2,61 milijardu evra u 2022.

Doznake iz Austrije, Nemačke i Švajcarske su u 2022. godini iznosile 2,61 milijardu evra, što je 52 odsto ukupnih doznaka dijaspore iz celog sveta.

Realni iznos je verovatno znatno veći, s obzirom na dodatne neformalne kanale slanje novca u Srbiju, koji nisu statistički zabeleženi, navodi se u saopštenju.

Radi se o tržištu sa do 1,12 miliona ljudi i godišnjom kupovnom moći od 26.000 do 49.600 evra po osobi, ili u apsolutnim brojkama i do astronomskih 34,5 milijardi evra.

Porodice u okviru kojih i po nekoliko generacija živi u ovim zemljama su se, kroz decenije, u potpunosti integrisale u lokalne sredine i postale su atraktivna ciljna grupa.

Dijaspora koja živi i radi u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj je emotivna vezana za i rado provodi odmore i praznike u Srbiji, ima afinitete prema srpskim proizvodima i može znatno uticati na razvoj srpske privrede.

Grafikon/rudnik.at

S obzirom da su visokoplatežni kupci, oni rado troše novac na šoping, putovanja, provod i zabavu, ali i ulažu u kupovinu, izgradnju i održavanje nekretnina i pokreću male ili porodične biznise u Srbiji.

Kao vrlo dobro integrisani u lokalne zajednice u zemljama u kojima žive, naučili su da posebno cene kvalitet i pouzdanost proizvoda, usluga i ponuda i spremni su da potroše i natprosečno više novca, ukoliko u ponudi prepoznaju ove karakteristike, ističe u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...