Prijave za učešće podnose se do 27. avgusta

Država opet prodaje Energo-Zelenu, potencijalni kupac mora da se bavi preradom mesa

Srbija

8.8.2024 10:35 Autor: Milica Rilak 2

Država opet prodaje Energo-Zelenu, potencijalni kupac mora da se bavi preradom mesa Država opet prodaje Energo-Zelenu, potencijalni kupac mora da se bavi preradom mesa
Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prodaju celokupnog kapitala Energo-Zelene iz Inđije, kompanije sa značajnim kapacitetima za preradu neškodljivog otpada životnjskog porekla. Početna... Država opet prodaje Energo-Zelenu, potencijalni kupac mora da se bavi preradom mesa

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prodaju celokupnog kapitala Energo-Zelene iz Inđije, kompanije sa značajnim kapacitetima za preradu neškodljivog otpada životnjskog porekla.

Početna cena za udele u vlasništvu Republike Srbije i pokrajine Vojvodine je ista kao i na prošlom, neuspelom pozivu – 10,2 miliona evra, kolika je i procenjena vrednost kapitala, ali ono što aktuelni javni poziv razlikuje od prethodnog su strožiji kvalifikacioni uslovi za potencijalne kupce.

Ministarstvo privrede je, naime, odlučilo da u ovom postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem prijavu može da podnese samo domaće pravno lice, koje je podnelo zahtev i otkupilo prodajnu dokumentacije kao i potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka.

U isto vreme, mora da ispunjava i sledeće kvalifikacione uslove:

  • da kao pretežnu delatnost obavlja delatnost prerade i konzervisanja mesa (šifra delatnosti: 1011), koja je registrovana pre 31.12.2023. godine
  • da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje 7,2 milijardi dinara,
  • da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2023. godini.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala Energo-Zelene na dan 31. decembar 2023. godine iznosi 1,19 milijardi dinara, što je 10,2 miliona evra prema kursu 31. decembra 2023. godine. Procenjena vrednost je u isto vreme i početna cena za prodaju kapitala, a sredstva plaćanja mogu biti evro i dinar, kako stoji u javnom pozivu.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, Energo-Zelena je 2023. godinu završila sa neto gubitkom od oko 293.000 evra, dok je prethodne dve poslovne godine ostvarivala neto dobit od 124.000, odnosno 130.000 evra, dok su joj prihodi od 2021. do 2023. porasli za oko milion evra.

ENERGO-ZELENA DOO

Zeleni zaselak 1, 22320, INĐIJA, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
4.047.759,87 (2023)
Broj zaposlenih:
44 (2023)

Biznis.rs je u decembru prošle godine, kada je raspisan prethodni javni poziv, pisao o Energo-Zelenoj, čiji je slučaj postao poznat široj javnosti kada je 2014. godine ta kompanija zajedno sa akcionarom, belgijskom kompanijom Zelena N.V. objavila da je pokrenula arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID).

Kao razlog za pokretanje arbitražnog postupka navela je „značajne gubitke i štetu koja joj je pričinjena“ a tokom poslovanja u oblasti neškodljive prerade životinjskog otpada.

Do gubitaka i štete je došlo zbog niza nedozvoljenih radnji i propusta od strane nadležnih organa Republike Srbije“, tvrdila je tada Energo-Zelena i navela da je u postrojenje u Inđiji uložila 21,5 milion evra i zaposlila više od 40 radnika, ali da se suočila sa „diskriminacijom“ ali i „nespremnošću srpske Vlade da poštuje sopstvene propise“.

Država Srbija postala je vlasnik sto odsto kapitala Energo-Zelene 2019. godine.

Kako učestvovati u postupku privatizacije?

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 27. avgusta do 14 časova, dok će prodajna dokumentacija biti dostupna od 12. avgusta, po ceni od 100.000 dinara. Zahtev za otkup prodajne dokumentacije može se podneti najkasnije do 19. avgusta.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom: „Podaci o ponuđaču” održaće se 28. avgusta 2024. godine u prostorijama Ministarstva privrede u 14 časova a pravo da prisustvuju imaju svi učesnici, njihovi zastupnici ili punomoćnici.

Ministarstvo je istaklo da zadržava pravo da u bilo kom trenutku izmeni sve ili pojedine elemente iz javnog poziva kao i da će poništiti javni poziv u slučaju saznanja za okolnosti koje u potpunosti onemogućavaju sprovođenje postupka za Energo-Zelenu.

  • VALE

    8.8.2024 #1 Author

    Kurs evra je ovde najbitniji

    Odgovori

  • Cicko

    9.8.2024 #2 Author

    Bas interesantno.
    Ko moze sve da ucestvuje. Samo cika Pera
    Stvarno treba da propadnemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.