Potencijalni kupci mogu da se prijave do 27. avgusta

Država prodaje 36,4 odsto kapitala Borbe, početna cena 5,5 miliona evra

Srbija

2.8.2024 10:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Država prodaje 36,4 odsto kapitala Borbe, početna cena 5,5 miliona evra Država prodaje 36,4 odsto kapitala Borbe, početna cena 5,5 miliona evra
MInistarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem u okviru postupka privatizacije dela kapitala novinsko-izdavačkog preduzeća Borba. Kupci se traže... Država prodaje 36,4 odsto kapitala Borbe, početna cena 5,5 miliona evra

MInistarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem u okviru postupka privatizacije dela kapitala novinsko-izdavačkog preduzeća Borba.

Kupci se traže za pakete akcije u vlasništvu Republike Srbije i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), odnosno za ukupno 36,4 odsto od ukupnog kapitala Borbe, a početna cena je 5,5 miliona evra.

Ministarstvo privrede propisalo je i kvalifikacione uslove za potencijalne kupce, pa tako pravo na učešće u postupku ima domaće i strano pravno i fizičko lice, koje je podnelo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju.

Borba je, inače, akcionarsko društvo čiji ukupan registrovani kapital iznosi 4.691.366 akcija, od čega je 1.541.300 akcija (32,85397 odsto kapitala) u vlasništvu Republike Srbije. Još 166.290 akcija (3,54460 odsto kapitala) je u vlasništvu PIO fonda dok je 2.983.776 akcija (63,60143 odsto kapitala) u vlasništvu ostalih akcionara.

Predmet prodaje čine paketi akcija u vlasništvu Republike Srbije i PIO fonda, a prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala Subjekta privatizacije na dan 31. decembar 2023. godine iznosi 1,78 milijardi dinara ili 15,2 miliona evra.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 27. avgusta 2024. godine a prijava se podnosi u okviru zatvorenog koverta, zajedno sa ponudom, u skladu i na način definisan Uputstvom za ponuđače.

Prodajna dokumentacija, čija je cena 100.000 dinara, biće dostupna od 7. avgusta a čine je Ugovor o čuvanju poverljivih podataka, privatizaciona dokumentacija,uputstvo za ponuđače, obrazac prijave za učestvovanje u postupku i nacrt Ugovora o prodaji.

Prodajna dokumentacija će biti dostupna od 7. avgusta a zahtev za njen otkup može se predati Ministarstvu privrede najkasnije do 16. avgusta 2024. godine.

Sva zainteresovana lica, kako stoji u javnom pozivu, takođe su dužna da dostave bankarsku garanciju na ime depozita u iznosu od 552.259,18, kako je predviđeno Uputstvom za ponuđače.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom „Podaci o ponuđaču“ održaće se 28. avgusta 2024. godine u prostorijama Ministarstva privrede a pravo da prisustvuju imaju svi učesnici, njihovi zastupnici ili punomoćnici.

MInistarstvo privrede u javnom pozivu naglašava i da, u slučaju potrebe, zadržava pravo da u bilo kom trenutku izmeni sve ili pojedine elemente iz ovog javnog poziva i ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove ili štete koje su takve izmene prouzrokovale.

„Ministarstvo će poništiti Javni poziv za učešće u postupku u slučaju saznanja za okolnosti koje u potpunosti onemogućavaju sprovođenje postupka“, naglašeno je u javnom pozivu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.