izmene uslova pod kojim ove kompanije prestaju s radom

Državnim SPV firmama za izgradnju stanova preciziran „rok trajanja“ od pet godina

Srbija

6.8.2024 17:13 Autor: Milica Rilak 0

Državnim SPV firmama za izgradnju stanova preciziran „rok trajanja“ od pet godina Državnim SPV firmama za izgradnju stanova preciziran „rok trajanja“ od pet godina
U Službenom glasniku od 2. avgusta objavljene su izmene i dopune odluka o osnivanju državnih SPV-ova, odnosno kompanija osnovanih „za specijalne namene“. Radi se,... Državnim SPV firmama za izgradnju stanova preciziran „rok trajanja“ od pet godina

U Službenom glasniku od 2. avgusta objavljene su izmene i dopune odluka o osnivanju državnih SPV-ova, odnosno kompanija osnovanih „za specijalne namene“.

Radi se, naime, o 10 preduzeća osnovanih za izgradnju stanova za pripadnike sektora bezbednosti, a u svih 10 Odluka o osnivanju izmenjen je i dopunjen član 5. stav 3., koji je predviđao pod kojim uslovima ta kompanija prestaje sa radom.

Do sada je član 5. stav 3. kod svih 10 kompanija sa SPV u imenu – Avala, Dunav, Pčinja, Ibar, Sava, Tisa, Lepenica i tri preduzeća nazvana Nišava 1,2 i 3, -glasio isto: da nakon realizacije projekta, odnosno izdavanja upotrebne dozvole i upisa stambene zgrade i svih posebnih delova zgrade u evidenciju nepokretnosti, to privredno društvo prestaje sa radom u skladu sa Zakonom, a sva prava i obaveze prenose se na ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Država je očigledno rešila da malo precizira taj deo Odluke o osnivanju, i da se pri tome ugleda na dokumentaciju koja je pratila osnivanje mlađe grupe SPV-ova, osnovanih u okviru projekta EXPO 2027. Tako su, primera radi, kompanije Galovica 1, 2 i 3 ili SPV Akvatik koje su već pri osnivanju imale ugrađen „rok trajanja“ od pet godina.

Akvatik centar, render / Izvor: srbija2027.gov.rs

Sada je isto učinjeno sa kompanijama koje su zadužene za izgradnju stanova za pripadnike sektora bezbednosti a novi član 5. stav 3. svih 10 Odluka o osnivanju glasi: „U slučaju kada je privredno društvo investitor izgradnje stambene zgrade za kolektivno stanovanje, po izdavanju upotrebne dozvole i upisu stambene zgrade i svih posebnih delova zgrade u katastar nepokretnosti i pravima na njima, odnosno po isteku roka od pet godina propisanog podzakonskim aktom kojim se uređuje sadržina i način vršenja tehničkog pregleda objekta… a koji počinje da teče od izdavanja potvrde o završetku radova, izdate od strane investitora izvođaču radova, to privredno društvo prestaje sa radom, a sva prava i obaveze privrednog društva prenose se na Republičku direkciju za imovinu Republike Srbije“.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji ukupno 42 kompanije uz naziv nose oznaku SPV, a među njima je 17 u stopostotnom vlasništvu Republike Srbije, što znači da zapravo ima daleko više kompanija u privatnom vlasništvu koje koriste tu skraćenicu.

Još 43 preduzeća, inače, koriste „srpsku“ varijantu tog naziva u imenu – društvo za posebne namene ili DPN, što je inače pojam definisan Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.