Odluka o zajmu 4. decembra

EBRD razmatra 50 miliona evra za „ozelenjavanje“ grejanja širom Srbije

SrbijaU fokusu

8.10.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EBRD razmatra 50 miliona evra za „ozelenjavanje“ grejanja širom Srbije EBRD razmatra 50 miliona evra za „ozelenjavanje“ grejanja širom Srbije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje 50 miliona evra kredita Srbiji , koji bi bili iskorišćeni za projekat... EBRD razmatra 50 miliona evra za „ozelenjavanje“ grejanja širom Srbije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje 50 miliona evra kredita Srbiji , koji bi bili iskorišćeni za projekat gašenja ekološki štetnih kotlarnica u najviše deset lokalnih samouprava širom zemlje, i njihovu zamenu sistemima baziranim na održivim izvorima.

To bi, prema dokumentaciji EBRD u koju je Biznis.rs imao uvid, značilo upotrebu toplotnih pumpi, solarne energije, panela i biomase, kao i priključenje na mrežu daljinskog grejanja, energetsku sanaciju fasada zgrada i ugradnju termostatskih ventila, a korisnik kredita bilo bi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ciljevi „Projekta poboljšanja kvaliteta vazduha u Srbiji“, pod kojim nazivom se vodi u EBRD, su značajno smanjenje emisije CO2 širom Srbije, učešća uvoznih energenata kao i ukupnih troškova energije za korisnike, uz dekarbonizaciju građevinskog sektora u Srbiji i poboljšanje održivosti i ukupnog nivoa udobnosti javnih zgrada širom zemlje.

U isto vreme, kako se procenjuje, sprovođenje takvog projekta doprinelo bi ublažavanju posledica klimatskih promena, bezbednosti snabdevanja energijom kao i priuštivosti grejanja za građane.

EBRD će, kako je navedeno u dokumentaciji, doneti odluku o odobravanju kredita od 50 miliona evra za „Projekat poboljšanja kvaliteta vazduha u Srbiji“ 11. decembra ove godine.

Podsetimo da je Biznis.rs već pisao o tome da EBRD razmatra i druge kredite za Srbiju, uključujući i zajam u vrednosti od 100 miliona evra za finansiranje implementacije mera energetske efikasnosti i unapređenja održivosti zgrada u do 70 škola u različitim opštinama širom zemlje kao i kredit od 90 miliona evra za finansiranje izgradnje velike solarno-termalne elektrane na teritoriji Novog Sada.

  • Jj992

    8.10.2024 #1 Author

    Nemojte vise molim vas da nam pozajmljujete…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.10.2024 #2 Author

    Kod nas je vazduh toliko zagadjen da smo medju prvima na listi najzagedjenijih zemalja na svetu

    Odgovori

  • VALE

    13.10.2024 #3 Author

    Jedva cekamo dekarbonizaciji gdadjevinskog sektora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.