Do danas ih je postavljeno više od 360.000

Elektrodistribucija Srbije i EIB potpisali ugovor o kreditu od 80 miliona evra za 400.000 pametnih brojila

Srbija

19.7.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Elektrodistribucija Srbije i EIB potpisali ugovor o kreditu od 80 miliona evra za 400.000 pametnih brojila Elektrodistribucija Srbije i EIB potpisali ugovor o kreditu od 80 miliona evra za 400.000 pametnih brojila
Predstavnici Elektrodistribucije Srbije i Evropske investicione banke (EIB) potpisali su ugovor o kreditu, vrednosti 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko... Elektrodistribucija Srbije i EIB potpisali ugovor o kreditu od 80 miliona evra za 400.000 pametnih brojila

Predstavnici Elektrodistribucije Srbije i Evropske investicione banke (EIB) potpisali su ugovor o kreditu, vrednosti 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Novcem iz kredita zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima nadprosečne potrošnje zbog vremenskijh prilika”, rekla je ministarka rudarstva i eneregetike Dubravka Đedović Handanović, piše eKapija.

Dodala je da će se zamenom brojila smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije, s obzirom na to da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije moraju da ugrade pametna brojila.

Ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao se, prema njenim rečima, oko sedam puta.

Dodala je da će se, zahvaljujući ovim sredstvima, finansirati zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

Ona je navela da je Evropka unija prepoznala potrebe Srbije za modernizacijom distributivnog sistema.

„Evropska unija je već donirala 110 miliona evra i do danas postavljeno je više od 360.000 pametnih brojila od 523.000 koliko je planirano. Obezbedili smo dodatnih 80 miliona evra kod EIB, kao i sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za postavljanje više od 600.000 pametnih brojila jer želimo da naš distributivni sistem prati najsavremenija tehnološka rešenja”, rekla je Đedović Handanović.

Svi podaci, kako je rekla, nalaziće se na jednom mestu, moći će da se prati potrošnja i njom efikasnije upravlja, uoče kad i kako može da se štedi energija, a sam sistem pratiće promene u očitanim podacima i ukazivati na eventualne kvarove ili probleme koji će moći brže da se otklone.

Potpredsednik Evropske investicione banke, Robert de Grot rekao je da ta finansijska institucija podržava Srbiju u unapređenju distributivne mreže.

“Današnji potpisi su u skladu sa ulogom EIB kao klimatske banke EU, kao i ciljevima zemlje u pravcu postizanja zelene tranzicije”, rekao je Robert de Grot.

Tagovi
SRBIJA
  • Manja

    20.7.2024 #1 Author

    Jos jedan od razloga da mogu da povecaju cenu struje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.