Stečajni razlog je "trajna nesposobnost plaćanja"

Energoprojekt Oprema otišla u stečaj – Holding čeka ponudu za preuzimanje

Srbija

2.9.2024 16:27 Autor: Milica Rilak 4

Energoprojekt Oprema otišla u stečaj – Holding čeka ponudu za preuzimanje Energoprojekt Oprema otišla u stečaj – Holding čeka ponudu za preuzimanje
Energoprojekt Holding objavio je polugodišnji konsolidovani finansijski izveštaj, u kome navodi da je otvoren stečajni postupak nad njegovim zavisnim društvom Energoprojekt Oprema a.d. Energoprojekt... Energoprojekt Oprema otišla u stečaj – Holding čeka ponudu za preuzimanje

Energoprojekt Holding objavio je polugodišnji konsolidovani finansijski izveštaj, u kome navodi da je otvoren stečajni postupak nad njegovim zavisnim društvom Energoprojekt Oprema a.d.

Energoprojekt Oprema, prema rešenju suda u koje je Biznis.rs imao uvid, otišao je u stečaj na zahtev kompanije Energo Nigeria. Energo Nigeria je i naziv kompanije koja je, prema podacima iz saopštenja ambasade Srbije u Abudži iz 2018. godine, bila filijala (subsidiary) Energoprojekta, u kom svojstvu je pre šest godina bio supotpisnik ugovora sa kineskom kompanijom TBEA o 52 miliona evra vrednom projektu za Nigerijsku transmisionu kompaniju.

Energo Nigeria je predložila, a Privredni sud u Beogradu prihvatio, da se otvori stečaj nad Energoprojekt Opremom zbog trajne nesposobnosti plaćanja.

U obrazloženju odluke stoji da je Energo Nigeria u predlogu za otvaranje stečaja navela da joj Energoprojekt Oprema duguje 1,4 miliona evra na ime „protivtužbenog zahteva“ u skladu sa odlukom Arbitraže u Cirihu, kao i 340,7 hiljada evra, 22.000 britanskih funti i 185 hiljada dolara na ime troškova arbitražnog postupka.

Iz rešenja Privrednog suda u Beogradu vidi se i da je Privredni apelacioni sud potvrdio rešenje o izvršenju odluke Arbitražnog suda iz Ciriha u aprilu ovde godine, kao i da se Energoprojekt Oprema nalazila u blokadi 6. maja ove godine, a ukupno 223 dana od maja prošle godine.

Energoprojekt Oprema se trenutno ne nalazi u blokadi.

Prema rešenju Privrednog suda u Beogradu, usvojen je predlog Energo Nigeria i otvoren je stečajni postupak nad Energoprojekt Opremom.

„Rešenjem Privrednog suda u Beogradu od 23.05.2024. godine, otvoren je stečajni postupak nad
zavisnim društvom Energoprojekt Oprema a.d., pa je u konsolidovane finansijske izveštaje Društva
ušao samo Bilans uspeha Energoprojekt Opreme za period 01.01.2024 – 22.05.2024. godine“, stoji u polugodišnjem konsolidovanom finansijskom izveštaju Energoprojekt Holdinga.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, Energoprojekt Oprema je prošlu godinu završila sa neto dobitkom od 256 hiljada evra.

ENERGOPROJEKT OPREMA – U STEČAJU

BULEVAR MIHAJLA PUPINA 12, 11070, BEOGRAD (NOVI BEOGRAD), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.394.152,44 (2023)
Broj zaposlenih:
3 (2023)

Predata ponuda za preuzimanje

Čuvena građevinska firma, inače, čeka na ponudu za preuzimanje koju je najavila kompanija Napred Razvoj, koja već poseduje 44,59 odsto kapitala Energoprojekt Holdinga.

U budućoj ponudi za preuzimanje učestvovaće zajedno sa Građevinskim preduzećem Napred na osnovu učešća u kapitalu, dok će mu se u nameravanoj operaciji, a na osnovu Sporazuma o zajedničkom delovanju, pridružiti beogradski Montinvest Properties, švajcarska kompanija Jopag AG kao i Dobroslav Bojović, koji je i generalni direktor Energoprojekt Holdinga, a u isto vreme i suvlasnik Napred Razvoja.

Izvor. CRHoV

Bojović je u pisanoj izjavi za nedeljnik Radar potvrdio da je ponuda za preuzimanje kapitala Energoprojekta upućena na odlučivanje Komisiji za hartije od vrednosti 19. avgusta.

Republika Srbija, inače, poseduje 33,88 odsto kapitala Energoprojekt Holdinga.

U polugodišnjem konsolidovanom finansijskom izveštaju, inače, stoji da je Energoprojekt Holding ostvario neto dobit u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine u iznosu od 104,68 miliona dinara, što je značajno više od gubitka od 322,4 miliona dinara, koliko je ostvario u istom periodu prošle godine.

Prema aktuelnom izveštaju, neto dobitak po akciji u prvom polugodištu ove godine iznosi osam dinara, opet daleko skromnije od 32,38 dinara za prvih šest meseci 2023. godine.

Energoprojekt Holding a.d. Beograd

BULEVAR MIHAJLA PUPINA 12, 11070, BEOGRAD (NOVI BEOGRAD), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
9.878.197,93 (2023)
Broj zaposlenih:
95 (2023)
  • SABRINA

    3.9.2024 #1 Author

    Energoprojekt…nekada najuspešnija firma.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.9.2024 #2 Author

    Nesposobnost naplate ili ili sistematski se sve radilo..

    Odgovori

  • DOBRILA

    5.9.2024 #3 Author

    Zalosno, a kakvi su nekada bili…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #4 Author

    Treba stvarno biti maher pa unistiti ovakvu firmu, ali ocito nasao se „majstor“. Tuzno i jadno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.