Vrednost projekta 3,7 miliona evra

Energoprojekt pozvan u pregovarački postupak za projekat RHE Bistrica

Srbija

15.3.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Energoprojekt pozvan u pregovarački postupak za projekat RHE Bistrica Energoprojekt pozvan u pregovarački postupak za projekat RHE Bistrica
Elektroprivreda Srbije oglasila je pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebne za projekat izgradnje RHE Bistrica. U pregovarački postupak pozvana... Energoprojekt pozvan u pregovarački postupak za projekat RHE Bistrica

Elektroprivreda Srbije oglasila je pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebne za projekat izgradnje RHE Bistrica.

U pregovarački postupak pozvana je firma Energoprojekt, a vrednost izrade projekta procenjena je na 430 miliona dinara (oko 3,7 miliona evra), o ostalim detaljima objavila je eKapija.

U objašnjenju se navodi da je projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica projekat od nacionalnog značaja za Srbiju, nezamenjiv za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije.

„Iz tog razloga je potrebno što pre završiti projektnu dokumentaciju i započeti gradnju RHE Bistrica, a dodatni razlog hitnog završetka ove dokumentacije je i to što je ona podloga za izbor načina finansiranja projekta odnosno obezbeđenja kredita za koji pregovore vode nadležna ministarstva (Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo finansija)“, navodi se u obaveštenju o sprovođenju pregovaračkog postupka bez javnog poziva.

„Kako izrađivač te projektne dokumentacije treba da ima na raspolaganju do sada izrađenu dokumentaciju ali i specifičnosti koje poseduje samo Energoprojekt, nedvosmisleno se nameće zaključak da samo Energoprojekt može izraditi potrebnu dokumentaciju pa se stoga predlaže primena pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva“, obrazloženo je u pozivu.

Konstatuje se i da bi eventualna dodela izrade projekta nekom drugom za Srbiju značila mnogo skuplji i dugotrajniji ugovor, pa i odlaganje početka izgradnje same RHE Bistrica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...